Létrehozva: 2020.08.20.

Uniós biztos: Az illegális bevándorlás mindenkinek rossz

Kölcsönösen előnyös együttműködésre van szükség az illegális migráció megállításához.

Az Európai Unió, a tagállamok és a Földközi-tenger térségének országai közötti, kölcsönösen előnyös együttműködésre van szükség az illegális migráció megállításához – nyilatkozta a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós.

Várhelyi Olivér közölte: hétfőn Tunéziában tett látogatást Luigi Di Maio olasz külügyminiszter és Luciana Lamorgese belügyminiszter, valamint Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagjának társaságában. A látogatás célja az volt, hogy a tunéziai hatóságokkal megismertessék az Európai Bizottság új megközelítését, amely szerint akkor tudnak együttműködni hosszú távon, ha ez a kölcsönös előnyökre épül. Ez azt jelenti, hogy az EU hajlandó tovább növelni a Tunéziának juttatandó forrásokat, ha az ország együttműködik az uniónak kiemelten fontos területeken, elsősorban az illegális migráció megállításában.

Várhelyi Olivér (Forrás: wikipedia)

Várhelyi úgy vélte, sikeres volt az út, mert komoly megértést tapasztalt tunéziai tárgyalópartnerei részéről a felvetett problémák iránt. Az uniós biztos elmondta: tízmillió euró további támogatást ajánlottak fel Tunéziának, hogy megfelelő eszközökkel szerelhessék fel a határvédelmi erőket, a parti őrséget, így megakadályozhassák az illegális migránsok elindulását. Az utóbbi időben komoly kiáramlás indult meg, amit feltétlenül meg kell állítani. Egyetértettek abban, hogy ez a helyzet veszélyt jelent Tunéziának is, mert az ország biztonságát alááshatja azoknak a bűnözői csoportoknak a tevékenysége, amelyek szervezik a migránsok mozgását.

A poliotikus arról is beszélt, hogy az EU a térség stabilizálásában érdekelt, ennek eszköze pedig a gazdasági együttműködés. Az unió az új többéves költségvetés ideje alatt készen áll egy átfogó gazdaságfejlesztési terv kidolgozására, hogy Tunézia helyben tudja tartani a fiatalokat – mutatott rá. Hozzátette: munkahelyeket, növekedést akarnak Tunéziában, ebben szeretnének segíteni az országnak.

Várhelyi Olivér jelezte: a tervek szerint ellátogat Marokkóba, Algériába és Egyiptomba is, mert ezek az országok nagyon fontos partnerei az EU-nak. Az együttműködés csak akkor lehet hatékony, ha kölcsönösen tekintettel vannak egymás érdekeire – közölte.

Kitért arra: a mostani Európai Bizottság együttműködik a tagállamokkal, együtt akarják kialakítani az üzeneteket, ezért is kísérték el útjára az olasz miniszterek. Az uniós intézményeknek együtt kell dolgozniuk a tagállamokkal, mert sem az intézmények, sem az országok nem tudják egyedül kezelni a helyzetet, csak az összefogás vezethet eredményre. Az uniós biztos úgy látja, azért is szükséges az együttműködés, mert az illegális migráció rossz Európának, a tagállamoknak és a Földközi-tenger térségében lévő országoknak is. Az együttműködésben pedig a határvédelmen és a visszafogadások felgyorsításán túl a gazdasági perspektíva nyújtása a leghatékonyabb eszköz – mondta.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

origo.hu

Újabb európai ország készül a világháborúra

metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

mandiner.hu

Elborzadt Bayer Zsolt: Micsoda világ, micsoda társadalom az, amelyik így néz ki, s ahol ilyen zombik tengetik nyomorult életüket?

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

hirtv.hu

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

origo.hu

Salma Hayek az esküvőjén is a melleit mutogatta - fotók

mindmegette.hu

Íme a tavasz legfinomabb étele: egyszerű és olcsó alapanyagokból készül a zöldséges lasagne

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna