Létrehozva: 2019.11.18.

V4NA: Emberi jogokat követelnek az ISIS harcosok

Az „elnyomó nyugati kultúra” megdöntésére felesküdött önkéntesek, akiket jelenleg egy szíriai börtönben tartanak fogva, emberi jogokat követelnek maguknak, adta hírül a V4NA.

A 22 éves cardiffi Aseel Muthana és a Kelet-Londonban született Isaak Mustafawi 2014-ben csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez Szíriában. Muthana a bátyját, Nasszert követte Szíriába, aki ismert figura volt az Iszlám Állam szervezetében: ő felelt a fiatal katonák nemzetközi toborzásáért. Aseel Muthana állítása szerint nem harcolt, csak tolmácsként dolgozott a szervezetnek, miután 17 éves korában beállt a terroristának. Nem érti, miért tartják most fogva mostoha körülmények között egy börtönben, a török-szíriai határ közelében – derül ki a Channel 4 televízió videóriportjából. Egy holland újságíró kérdésére a brit férfi elmondta: „Bármi jobb, mint itt maradni egy börtönben. Ha visszamegyek az Egyesült Királyságba, ott legalább lesznek emberi jogaim”. Muthanának ugyan volt fegyvere, de azt úgymond „csak önvédelemre használta”. Isaak Mustafawi korábban a Westminsteri Egyetemen tanult közgazdaságtant, és szintén 2014-ben csatlakozott az ISIS-hez. „Nem bántam meg semmit. Jó szándékkal jöttem ide. De a valóságban egyre rosszabbul alakultak a dolgok a háborús övezetben. Felnőtt emberként hoztam egy döntést, ezért viselnem kellett a következményeit” – fejtette ki a riportban. Mustafawi azzal indokolta belépését a békés emberek százezreit terrorizáló, éveken át rettegésben tartó ISIS-be, mert a szövetséges erők lebombázták a házát, amely során az egyik feleségét és két gyermekét is elvesztette. Arra a kérdésre, hogyan magyarázza az Iszlám Állam harcosai által elkövetett brutális cselekményeket, a videóra vett lefejezéseket, Mustafawi azt felelte: „A szervezet brutalitását csak a szövetséges erők által elkövetett erőszakos cselekményekhez tudnám hasonlítani. Lebombázták a házamat, miközben benne voltunk. Miféle brutalitásról beszél?„ Noha mindkét terrorista vissza akar térni egy jobb élet reményében az Egyesült Királyságba, az ISIS megdöntéséig a frontvonalban harcoló Mustafawi szavai nem megnyugtatóak a jövőre nézve. ”Túl sok a bosszúvágy, túl sok az erőszak, túl sok a düh [az ISIS volt harcosaiban]. Ez a mentalitás, az ideológia, az egész mozgalom még mindig ott buzog a férfiak ereiben„ – jelentette ki.
Mindeközben visszatérő dzsihadistát tartóztattak le Németországban. Péntek este tartóztatták le a német hatóságok az Iszlám Állam kilépzőtáborának tartott Al-Hol táborból érkező dzsihadista feleséget. Az ügyészség elmondása szerint a nő 2014-ben utazott Szíriába, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez és ott hozzá is ment egy IÁ katonához. A terror-család egy ISIS által elkobzott házban élt Irakban, ahol a feleség vitte a háztartást havi 90 euróból, amit szintén a szervezet biztosított. Így a férje nyugodt szívvel hagyta otthon, amíg részt vett az Iszlám Állam háborújában.
A visszatérésének körülményei egyelőre ismeretlenek, de már több szökést is dokumentáltak az Al-Holból. A tábor arról vált hírhedté, hogy az Iszlám Állam uralkodik a kerítésein belül és az amerikai katonák csak igyekszenek bent tartani őket, nehogy rászabaduljon a pokol Európára.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hatalmas dráma: súlyos döntést hozott meg a Házasság első látásra szereplője - videó

origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

borsonline.hu

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!

magyarnemzet.hu

Elúszhatott a bajnoki cím, de Klopp már más miatt aggódik

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

magyarnemzet.hu

Karácsony Gergely nagyot ment: pontosan tudja, hogy reggel 17 óra 03-kor mennyien vannak a buszon

origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

travelo.hu

Nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett