Létrehozva: 2020.06.02.

Világpolitikai kérdés lett az abortusz

Az ENSZ nők és lányok elleni diszkriminációval foglalkozó munkacsoportja nyilatkozatot adott ki, melyben azzal vádolják Texast, Oklahomát, Alabamát, Iowát és Ohiót, hogy a járvány alatt szándékosan „manipulálták” az abortuszhoz való hozzáférést.

Ezek az amerikai államok ugyanis a koronavírus idején sok más egészségügyi kezeléshez hasonlóan a terhességmegszakítást is a „nem alapvető” orvosi ellátások közé sorolták.

„Sajnálatosnak tartjuk, hogy a fent említett államok, amelyek régóta folytatnak abortuszt korlátozó joggyakorlást, a válság alatt manipulálják és súlyosan korlátozzák a nők reproduktív jogait” – mondta Elizabeth Broderick, az ENSZ-csoport alelnöke, aki szerint az is félő, hogy egységes politikai akarat hiányában folytatódik a szerintük korlátozó tendencia. Az ENSZ képviselőcsoportja szerint ezek az államok plusz veszélynek tették ki azokat a nőket, akik a korlátozó intézkedések miatt más államokba kényszerültek utazni terhességmegszakítás céljából a járvány idején.

Mindeközben Amerikában egyre több szakember, s egy 30 ezer orvost képviselő szakmai csoport is felszólalt az abortusz „nélkülözhetetlenné” vagy „sürgőssé” nyilvánítása ellen. Véleményük szerint a járvány alatt továbbra is működő abortuszt végző intézmények „orvosilag felelőtlenül” viselkednek. Arra is rávilágítottak, milyen szövődmények fordulhatnak elő a beavatkozás után: fertőzések, vérrögök keletkezése, hirtelen fellépő vérzés is akár. Az is veszélyeket rejt magában, ha valamiért nem végezték el tökéletesen a beavatkozást. Nem beszélve a jövőbeni koraszülésekről, mellrákról és szorongásról, amely gyakran vezet depresszióhoz, sőt, öngyilkossághoz is. Ezért nem igaz az a gyakran említett érvelés, mely szerint az abortusz biztonságosabb lenne, mint a szülés.

Trump elnök is felszólalt az ellen a gyakorlat ellen, amelyet mind az ENSZ, mind a WHO kommunikált a járvány idején, miszerint alapvető fontosságúnak jellemezve a „szexuális és reproduktív egészségügyi szolgáltatások” elnevezés alatt az abortuszt.

Az USA egyes államaiban újra fellobbant az abortusz körüli vita, miután több abortuszpárti szervezet sürgette a törvényhozókat: tegyék lehetővé az abortusztabletták otthoni elérhetőségét. Azokat a döntéshozókat, akik a gyógyszeres abortusz tiltása mellett állnak ki, a világjárványra hivatkozva felelőtlennek, rossz szándékúnak állítják be.

Eközben nyomást próbálnak gyakorolni Donald Trumpra, hogy függessze fel a 2019-ben bevezetett tilalmat, amely szerint az állami finanszírozású cégek nem használhatnak magzati szöveteket a kutatásaikhoz.

Az amerikai elnök etikai okokra hivatkozva tiltotta be a magzati szövetek felhasználását, miután az abortuszellenes csoportok komoly nyomást gyakoroltak a kormányra. Tavaly június óta tilos az Amerikai Egyesült Államokban abortált magzatok szövetét felhasználni a kutatáshoz, a korábbi gyakorlat kritikusai szerint azért, mert szükségtelen ezeknek a súlyos etikai kérdéseket felvető megölt magzatokból származó szöveteknek a használata.

Az USA eddigi legszigorúbb abortusz törvényét eddig Alabama államban szavazták meg, mivel ez a kérdés az egyes tagállamok hatáskörébe tartozik. Azt az orvost, aki magzatelhajtást hajt végre – a terhesség bármely szakaszában – 99 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják, és azokat is 10 évig terjedő börtönre ítélhetik, akik csak megkísérelnek terhesség-megszakítást végrehajtani. A nem művi abortuszt elszenvedő nők nem vonhatók büntetőjogi felelősségre. A törvény egyetlen esetben tesz kivételt: csakis akkor lehet a terhességet megszakítani, ha az anya élete veszélyben van vagy nagyon komoly egészségügyi károsodás fenyegeti.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

origo.hu

A HVG által megszerzett rendőri jelentés drámaian részletezi, Magyar Péter hogyan kínozta Varga Juditot

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

hirtv.hu

Varga Judit megtöri a csendet - ma este a Frizbiben + videó

mindmegette.hu

Tuti trükk a főtt tojás pucolásához: így biztosan nem ragad a héjhoz a fehérje

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

„Mi bajotok van?” — MC Hawer kiakadt a Házasság első látásra bombázóira

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett