POLITIK

Vírusvészhelyzeti terv bejelentésére készül a héten Ausztria

Osztrák lapinformáció szerint a kormány vészhelyzeti terve e héten léphet hatályba. Ezzel egyidejűleg több európai ország is a határellenőrzések újabb bevezetését tervezi.
  • Szerző: M.M.

Az ausztriai koronavírus-munkacsoport új intézkedéseket kíván bevezetni, hogy elkerülhető legyen a járvány második hullámának berobbanása.

Az intézkedések sorában említik, hogy a kormány a tesztelések növelését tervezi, mert azok száma még messze elmarad a munkacsoport javasolta napi 15 ezer teszttől.

Már most is intenzíven szűrnek az ápolási otthonokban, kórházakban a tünetmentes betegekre is, hogy kimutassák a nyugalmi vírusforrásokat.

Továbbra is kiemelt cél marad a kiszűrt esetek, azaz a vírussal kapcsolatba került emberek nyomon követése. Elméletileg az összes elsődleges és másodlagos érintkezést meg kell vizsgálni.

Riasztási mechanizmus lép életbe, ha valamelyik régióban 100 ezer lakosra vetítve 50 fertőzöttet mutatnak ki.

Ha megugrik a fertőzés – mint ahogyan ez a felső-ausztriai több kerületben történik -, a sürgősségi terv megemlíti a kritikus határérték fogalmát. Ez a kritikus szám nem a reprodukciós ráta, hanem – mint Németországban – 50 beteg / 100 000 lakos. Ez a linzi régióban meghaladja a kritikus értéket.

Riasztási mechanizmus esetén az érintett régióban, zárt helyiségekre vonatkozóan életbe lép a maszkviselés követelmény.

Ismételten bezárják az iskolákat és óvodákat, valamint az egyetemeket, zárva kell tartani a bárokat éjszakai vendéglátóhelyeket is.

Kisebb régiók esetén szóba jöhet a karantén bevezetése, nagyobb települések, régiók esetében pedig a fertőzöttek és a hozzátartozók szigorú karanténba helyezése és ellenőrzése.

Az oe24.at szerint a jelzett intézkedéseket valószínűleg ezen a héten meghozzák, és annak is nagy a valószínűsége, hogy visszavezetik a maszk viselését a zárt helyiségekben.

Christoph Steininger, az elismert virológus azt mondta az oe24.TV-n: , hogy amikor a maszk viselésére vonatkozó kötelezettségről van szó, csak egy országos szabályozásnak van értelme.

Újra szigorítanak a beutazási szabályokon az európai országok

Görögország, Csehország, Szlovénia és Belgium is bejelentette, hogy visszaállítja a határellenőrzést, illetve bizonyos országok esetében negatív koronavírusteszthez köti a turisták beutazását. Szerbia fővárosában, Belgrádban ismét ideiglenes járványkórházzá alakítanak át egy sportcsarnokot. A szigorításokat az tette szükségessé, hogy több európai országban jelentősen emelkedett a fertőzöttek száma az elmúlt napokban – írja összeállításában a V4NA hírügynökség.

Görögország a koronavírusteszt elvégzéséhez és pozitív lelet esetében 2 hetes karanténhoz köti a beutazást több európai ország állampolgáraival szemben, jelentette be a görög külügyminisztérium. A görögök „vörös listáján” szerepelnek többek közt Franciaország, Olaszország Hollandia és Spanyolország, hétfő óta pedig Szerbia állampolgárai is. A beutazási tilalom július 15-ig tart, de ez szükség esetén meghosszabbítható.

Szerbia: A szerb kormány is sürgősségi intézkedésekre kényszerült, miután vasárnapról hétfőre 302 fővel, 16 131-re emelkedett az azonosított Covid-19-fertőzöttek száma. Ezért hétfőtől ismét járványkórházként működik az egyik belgrádi sportcsarnok, a szerb hatóságok 500 ágyat készítenek elő az enyhébb tünetekkel rendelkező vírusfertőzöttek számára.

Csehország továbbra sem engedi be területére a Portugáliából és Svédországból érkező turistákat az ottani vírusfertőzöttek magas száma miatt. Svédországban hétfőn 897-tel nőtt az új megbetegedések száma, jelenleg több mint 71 ezer fertőzöttet tartanak számon.

Belgium szigorítja a Spanyolország egyes tartományaiból, így Katalóniából és Galíciából érkező turisták ellenőrzését, továbbá két hétig karanténban kell maradniuk az onnan érkezőknek.

Spanyolország: A spanyol hatóságok kénytelenek voltak visszaállítani a karantént El Segriá városában, miután jelentősen nőtt az új fertőzések száma. Az intézkedés mintegy 200 ezer embert érint. A Barcelonától 160 kilométerre fekvő Lleida környékén 4000 aktív fertőzöttet tartanak számon, ami jelentősen meghaladja az országos átlagot, csak az elmúlt két hétben 1400 új beteget regisztráltak. Az ország északnyugati részén, Galíciában egy kikötővárosban szintén vissza kellett állítani a kijárási- és gyülekezési tilalmat a fertőzések számának megugrása miatt.

Szlovénia szombat óta megköveteli, hogy az úgynevezett sárga listán szereplő országok állampolgárai 3 naposnál nem régebbi negatív koronavírustesztet mutassanak fel az országba való belépéskor. A szlovén kormány döntése értelmében Horvátország, Csehország és Franciaország lekerült a biztonságos országok listájáról, ezekből csak alapos indokkal (például üzleti út, vagy ha házzal, telekkel rendelkeznek az országban) lehet Szlovéniába utazni. Ha a horvátok, csehek vagy franciák turistaként érkeznek az országba, a negatív Covid-teszt mellett igazolást kell felmutatniuk a szállásfoglalásról a határon. Zöld listára került ugyanakkor Belgium és Hollandia, amelyek eddig nem voltak a kedvezményezett országok között. A Szlovéniával szomszédos országok közül Olaszország, Magyarország és Ausztria is a zöld listán szerepel, noha utóbbiban hétfőn ismét ezer fölé (1012-re) emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?