Létrehozva: 2020.05.24.

Zavargásokra számítanak Svédországban

Nehéz nyár elé néznek a svédországi sérülékeny, azaz migránsok lakta kerületek, lévén, hogy a koronavírus miatt nem tudnak majd hazautazni a bevándorlók az országukba. Ez minden valószínűség szerint feszültségekhez vezethet.

Ahogy jön a nyár, úgy kezdődik a nyaralási időszak a bevándorlóknak is, akik ilyenkor előszeretettel látogatnak vissza hazájukba. Idén azonban nagyon is valószínű, hogy erre nem lesz lehetőségük a koronavírus kapcsán bevezetett korlátozások miatt, ez pedig egyes vélemények szerint könnyen zavargásokhoz vezethet a migránsok lakta övezetekben.

A svéd közszolgálati rádió műsorában két olyan szakértőt is megkérdeztek a jelenségről, akik testközelből tapasztalják a dolgokat. Martin Lazar Botkyrkában, egy többségében migránsok lakta városban dolgozik rendőrként, és szerinte merőben más lesz ez a nyár a bevándorlókat illetően, mint az eddigiek. A fiatalokra pedig különösen nagy veszély leselkedik, mert megpróbálhatják őket kétes személyek a befolyásuk alá vonni és bűncselekményre késztetni, beszélt róla a rendőr a műsorban.

A rendőrtiszt szerint a helyzetre az lehetne a megoldás, hogy több pénzt adnak olyan programokra, amivel biztosítható a kétes övezetekben élő fiatalok foglalkoztatása. Ezek célja az lenne, hogy a résztvevők ne váljanak munkanélkülivé, amikor nyáron majd nem tudnak hazautazni, ahogyan az be volt tervezve.

A rádióműsorban megszólalt Lisa Pedersen is, aki biztonsági menedzserként dolgozik Gothenburg egyik migránsok uralta kerületében, Angeredben. Ő szintén osztotta a rendőrtiszt véleményét, miszerint súlyos gondok alakulhatnak ki a migránsok miatt, amennyiben nem tudnak hazautazni. Pedersen úgy képzeli el a megoldást, hogy az adófizetők pénzéből kellene küzdeni a társadalmi elégedetlenség ellen az érintett körzetekben, valamint nyári programokat kellene szervezni a fiataloknak, akik így értelmesen és békésen tudnák eltölteni a szabadidejüket.

A műsorban figyelmeztettek rá, hogy az utazási korlátozások és az egyre növekvő munkanélküliség miatt már most is rendszeresen vannak zavargások a migránsok lakta kerületekben. Az erőszak pedig csak tovább nőhet a hasonló helyeken a koronavírus okozta válság következtében.

Az iskolák nem eléggé „kevertek”? Az SVT nevű állami tévé egy felmérést mutatott be a svéd iskolák multikulturalitását illetően. Ebből az derült ki, hogy már a diákok 25 százaléka „külföldi hátterű„, tehát migráns, ami egyébként a szélsőségesen bevándorláspárti skandináv államban ma már talán nem is annyira meglepő. Az már sokkal inkább borzolja a kedélyeket, hogy maga az állami tévé hirdeti, hogy az iskolák nem eléggé kevertek etnikailag. Linköping városában például van néhány oktatási intézmény, ahol a tanulók 90 százaléka migráns, míg a település más iskoláiban „csupán” öt százalék. A felmérésből az is kiderült, hogy ez Svédország-szerte gyakori jelenség, a hatóságok pedig emiatt erőltetni próbálják az iskolai multikulturalizmust. Az SVT műsorvezetője hangsúlyozta azt is, hogy szerintük problémát jelent, hogy eltérő hátterű diákok egyre kevesebb alkalommal fordulnak elő az iskolákban. A svéd oktatási hivatal vezetője, Peter Fredriksson pedig megtörten és csalódottan nyilatkozott a tendenciáról: a tanulókat a szociális és migrációs hátterük alapján próbáltuk meg összerakni, aminek viszont az lett a vége, hogy növelték a különbségeket az iskolai eredményekben. Mára három olyan város van Svédországban, ahol a lakosság többsége külföldi hátterű: Botkyrka, Södertälje és Haparanda települések. A nagy kérdés, hogyan lehet integrálni a külföldieket egy közösségbe, ha a településen a többség már külföldi? Malmőben az általános iskolai tanulók 51 százaléka migráns vagy migráns hátterű. Egy generáción belül a dél-svédországi nagyváros lakosságának a többsége külföldi származású lesz, és egy ilyen környezetben nagy kérdés lesz, hogy a külföldiek hogyan integrálódnak majd a svéd társadalomba, ha a környezetük teljes mértékben külföldi.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten is

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

life.hu

Borzalmas jövőt vetít előre az épület, amiben 20 ezer ember él együtt

mandiner.hu

Félelmetes fejlemények: megvannak az oroszok lengyel célpontjai

metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Mandula Ádám szabadulása után a magánéletéről vallott

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja