Létrehozva: 2023.07.31.

Sikeresen zajlott a mezőgazdasági összeírás

Szeptember közepén érkeznek az előzetes adatok.

Agrárium 2023 néven mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírást hajtott végre a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az országszerte 74 ezer egyéni gazdaság és 11 ezer gazdasági szervezet bevonásával két szakaszban, teljes mértékben elektronikusan megvalósult adatfelvétel július 15-én ért véget. Az adatfelvétel online felületen, illetve összeírói tableteken történt. A gazdaságok 99 százaléka tett eleget adatszolgáltatói kötelezettségének, ebből 26 százalék önállóan, online töltötte ki a kérdőívet. A KSH köszöni az összeíróknak és az adatszolgáltatóknak az együttműködést.

Tóth Péter, a KSH osztályvezetője, az Agrárium 2023 projektvezetője / Fotó:KSH

Az adatszolgáltatók a részvételükkel és a pontos adatszolgáltatással nagyban hozzájárultak a projekt sikeréhez. Az adatgyűjtés célja az volt, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EU és a gazdálkodók számára. A KSH 2023. szeptemberében teszi közzé az első, előzetes eredményeket.

Az ország 941 településén keresték fel az összeírók azokat az egyéni gazdaságokat, amelyek a megadott határidőig nem éltek az online kitöltés lehetőségével. - Két szakaszban zajlott az adatszolgáltatás – mondta el Tóth Péter, az Agrárium 2023 projektvezetője. - Az online önkitöltésre 2023. május 15. és 31. között volt lehetősége az érintetteknek. A gazdaságok 26 százaléka töltötte ki interneten a kérdőívet, ami a mezőgazdasági összeírások tekintetében példátlanul magas arány. Aztán június 1-én elindultak az összeírók, akik az önkitöltéssel nem élő adatszolgáltatókat keresték fel július 15-ig – tudtuk meg.

A projektvezető kiemelte: - A válaszadók felismerték, hogy az adatgyűjtés a gazdálkodók érdekeit szolgálja. A kijelölt gazdaságok mindössze 0,7 százaléka esetében nem sikerült a kapcsolatfelvétel, és a válaszmegtagadás aránya is rendkívül alacsony, csupán 0,3 százalék volt. A végleges adatokat többek között a hazai és uniós döntéshozók használják majd, ezek alapján születhetnek a gazdák jövőjét érintő döntések, törvények és rendeletek, valamint támogatási formákat is kialakíthatnak ezek figyelembevételével. A gazdálkodók saját döntéseit is segíthetik a statisztikai adatok, hiszen segítségükkel átláthatják, hol tartanak ők a magyar mezőgazdaságon belül. Naprakész, pontos információk nélkül nem születhetnek jó döntések.

Az adatgyűjtés kiterjedt a földhasználat művelési ágak szerinti jellemzőire, az állatállományra, a munkaerőre és a generációváltásra. Idén kiegészült a kérdőív, így a gazdálkodók válaszainak segítségével képet kaphatunk az öntözésről, a talajművelési módszerekről, a mezőgazdasági gépekről és berendezésekről, valamint a gyümölcsösültetvényekről is.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan bejelentést tett Putyin - ez mindent megváltoztat

origo.hu

Hadüzenetet küldött egy európai uniós NATO-ország az oroszoknak

borsonline.hu

Kiadták a figyelmeztetést: automatából ivott kávét a hölgy, torkához kapva kezdett fuldokolni

vg.hu

Döntött Lázár János: ez lesz a hivatalos neve a Kalocsa-Paks közötti új Duna-hídnak

ripost.hu

„Mink mostanában így” - Vele osztja meg az ágyát Kárpáti Rebeka

hirtv.hu

Bayer show - Deutsch Tamás: Egyszer érdemes kipróbálni, hogy milyen a hazádhoz való hűség, a hazaszeretet jegyében politizálni + videó

origo.hu

Azonnal kórházba kellett szállítani a stúdióból a TV2 sztárját

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 29-május 5.: Nagyon kedvező változásokat jeleznek a bolygók

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

PR

Lesz egynapos autópálya matrica? (x)

PR

Ez lehet a vége, ha nem tároljuk megfelelően a kerti szerszámokat

PR

A konditerem akár kifutóvá is válhat… (x)

PR

Megjött a nagy hír: Melanie C, a Spice Girls sztárja a szegedi Deja Vu Fesztiválon ad koncertet (x)

PR

Tornacipő tavaszra – milyen színek lesznek a legdivatosabbak? Milyen márkákat érdemes ismerni? (x)

PR

Női energiák mozgatják az idei Gourmet fesztivált