RIPOSTER

102 évesen lett öngyilkos - Rokonai kártérítést követelnek!

Az idős japán férfi megölte magát, amikor a fukushimai atomerőmû katasztrófája miatt el kellett hagynia otthonát. Rokonai szerint élhetett volna még.
címkék:
  • Szerző: B.L.

A matuzsálemi korú Okubo Fumio 2011 áprilisában, a szökőár és földrengés okozta nukleáris válság idején vetett véget életének, amikor megtudta, hogy az erőműben történt szerencsétlenség miatt el kell hagynia otthonát.

El kellett mennie

Rokonai 60 millió jen (136 millió forint) kártérítést követelnek az atomerőmű üzemeltetőjétől, mert lelkileg szörnyű kínokat állt ki az idős ember, akinek ki kellett volna költöznie a faluból, amelyben egész életét leélte.
A katasztrófa színhelyétől 40 kilométerre lakó Okubo, a környék legidősebb embere 2011. április 11-én tudta meg a tévéből, hogy a sugárveszély miatt kitelepítik a térség lakóit.

"Én nem akarom, hogy evakuáljanak. Azt hiszem, túl sokáig éltem" - mondta unokájának és másnap a szobájában felakasztotta magát.

 

Még élhetett volna

A kártérítési perben a 102 évesen elhunyt ember rokonai azt próbálják majd bizonyítani, hogy az idős férfi számára még az öngyilkosság is jobbnak tűnt, mint szülőfalujának elhagyása, s hogy közvetlen összefüggés áll fenn a haláleset és az elrendelt kitelepítés között.

Nem értem, miért kellett meghalnia nagyapának, aki boldog és egészséges volt. Bárcsak tovább élhetett volna!

- mondta a per megindítását bejelentő szerdai sajtótájékoztatón az unokája.

A szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőműnek megolvadt három reaktora, ami a világ legsúlyosabb nukleáris balesete volt az 1986-os csernobili katasztrófa óta.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?