Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2015.12.04.

Saját költségedre robbanhatsz fel külföldön, jó az utasbiztosításod?

A párizsi terrortámadás óta a külföldre készülõk fejében gyakran megfordul a kérdés, neki merjenek-e vágni az útnak vagy sem. Mi van akkor, ha akaratlanul is belecsöppenünk egy terrortámadásba, mi történik akkor, ha egy közelünkben felrobbanó pokolgéptõl megsérülünk? A biztosításunk vajon nyújt fedezetet a terrorcselekmények miatt elszenvedett sérülésekre? Utánajártunk!

Egy gondos turista biztosítással felszerelkezve indul el külföldre. Megkötötte, kifizette, biztonságban érzi magát, valószínűleg nem is gondol arra, hogy a zsebében lapuló biztosítása nem biztos, hogy érvényes egy esetleges terrortámadás okozta életmentő beavatkozás vagy baleset esetén.

Mielőtt elutazunk, érdemes pontos információt kérni az utazási irodától, biztosítási alkusztól vagy pedig a biztosítótól, hogy tisztázzuk, rendkívüli esetben mit foglal magában a kiválasztott biztosításunk, nehogy a bajban érjen minket a kellemetlen meglepetés.

Magyar Biztosítók Szövetségétől kértünk tájékoztatást, mire kell figyelni egy utasbiztosítás megkötésénél.

„Háromféle verzió létezik a terrorcselekmény általi utaskár biztosítására. Van, amelyik kizárja a terrorizmusból származó baleseteket, van, aki feltételekhez köti.

 

1. Amennyiben kiutazáskor az adott ország nem tartozik a külügyminisztérium által nem javasolt úticélok kategóriájába, úgy az esetleg bekövetkező terrorcselekményekből fakadó baleseti ellátást általában átvállalják a biztosítótársaságok. Nyugat-Európa jelenleg biztonságos úti célnak számít. Ennek ellenére érdemes rákérdezni, hogy a biztosítónk pontosan mit vállal terrorcselekmény esetén, mert akad olyan, amelyik mégis csak elzárkózik a terrorcselekmények általi kár biztosításától.

 2.  Ha jóhiszeműen kiutazunk, mert nem tartozik az ország a veszélyesnek nyilvánított csoportba, de másnap  váratlanul terrorista veszélyes országnak nyilvánítják, akkor biztosítók általában átvállalják a kockázatot a hazautazásig, annak ellenére, hogy az ország már nem javasolt.

3. A veszélyesnek nyilvánított országok tekintetében is megoszlik a piac, mint például Afganisztán. Van, aki azt mondja, hogy miután ez az ország a nem javasolt úti célok között van, nem vállal semmiféle kockázatot, még egy másik biztosító bármilyen betegség, nem terrorcselekménnyel összefüggő esemény esetén ellát. Viszont ha a baleset terrorcselekményből fakad, azt nem vállalja.

"Mindenképpen javasoljuk, hogy az utazás előtt pontos információkat szerezzünk be a megkötött vagy megkötésre váró biztosításunk tartalmáról" – magyarázta el Dr. Horváth Péter, a MABISZ utasbiztosítási bizottságának elnöke.

Ez is érdekelhet

origo.hu

1,931 milliárd forint volt a tét az ötös lottón

origo.hu

Milliókat képes megölni az orosz Sátán II, a Földön nincs olyan pont, ahová ne érne el

life.hu

Sarolta hercegnő új fotóján a rajongók most erre az egy dologra figyelnek

hirtv.hu

Láncreakció – Német sajtó: fontos szakértői anyagokat titkolhattak el az atomerőművek leállítását megelőzően + videó

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

magyarnemzet.hu

Haaland reagált a brutális kritikára, Roy Keane ezt nem teszi zsebre

origo.hu

Kulcsár Edina és G.w.M: még meg sem született a második baba, máris jöhet a harmadik

mindmegette.hu

Durva: ezeket a szabályokat kell betartani az egyik legnépszerűbb gyorsétteremlánc dolgozóinak

magyarnemzet.hu

Stratégiai fontosságú lehetett a DK-nak, hogy egy belső bizalmi emberük legyen a főváros rendészeti parancsnoka

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

ripost.hu

Tündéri fotót mutatott Dér Heni: így fogja a kisfiú kezét fellépés közben

ripost.hu

„Nem csinálsz semmit, a szüleid nyakán élősködsz 33 évesen” – keményen beleszálltak az influenszerbe

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-