Létrehozva: 2016.02.24.

Amikor a család már tehetetlen: Így keresik az eltűnteket

Szinte naponta érkezik bejelentés nyomtalanul eltûnt idõs emberekrõl, vagy épp gyermekotthonból megszökött tinikrõl. De vajon mit tesznek a mentõegységek, ha bejelentést kapnak? És hogy segíthet a közösségi média az aggódó rokonoknak? A Ripost utánajárt!

Két hete hiába keresnek egy kisvárdai férfit, egy szocialista képviselőnek január végén veszett nyoma, egy tinilány pedig a Facebookon adott életjelet, miután megszökött a győri gyermekotthonból.

Ez csak három eset a közelmúlt rejtélyes eltűnései közül, melyek megrázták a közvéleményt és sajtónyilvánosságot kaptak. De vajon kik azok, akik mindent megtesznek, hogy a sokszor hetek óta bolyongó személy visszataláljon a családjához?

A %RIPOST% megkereste azokat, akik mindent megmozgatnak, hogy megtalálják az eltűnteket.

Az első lépések és a közösségi média ereje

Sinka Viviennek, az Együtt az Eltűnt Gyermekekért Alapítvány elnökének évek óta aktív szerepe van az eltűnt személyek megtalálásában. Két Facebook-oldalt is működtet, melyeken azonnal közzéteszik az illető arcképét és adatait.

"Első dolgunk természetesen, hogy felvegyük a kapcsolatot a családdal. Az ő érdekükben persze az interneten közzétett adatok csupán töredékei annak, amit valójában tudunk az eltűnt rokonról. Így azonban könnyen kiszűrhetjük a félrevezető információkat"

- magyarázza Vivien, hogyan kezdenek hozzá az eltűntek felkutatásához.

"Később a beérkező információkról azonnal értesítjük a rendőrséget, akikkel szerencsére nagyon jó a kapcsolatunk. Azonnal visszajeleznek nekünk, amint kivonultak a helyszínre. Persze nem csak velük működünk együtt. Külső területeken speciális mentőegységekkel, nyomozókkal, sőt, még a helyi polgármesterrel is együtt dolgozunk"

- folytatta, majd azt is elárulta, hogy eddig mindössze ketten voltak, akiket nem találtak meg terepen.

És hogy mit tesznek akkor, ha sikerül meglelniük a sokszor hosszú hetek óta eltűnt személyt? Nos, ez leginkább attól függ, milyen állapotban van az illető. Sokukat ugyanis azonnal kórházba kell szállítani.

A speciális mentők szerepe

Ezek után megkerestük a Tatabányai Polgári Védelmi és Kutató-Mentő Egyesületet, akik szintén szoros kapcsolatban állnak a Vivien által működtetett alapítvánnyal.

Versegi Zoltán, az egyesület elnöke részletesen beszámolt a %RIPOST%-nak arról, mit tesznek, ha bejelentés érkezik hozzájuk és milyen módszerekkel keresik az eltűnteket.

"A legfontosabb, hogy megtudjuk, pontosan mikor tűnt el az illető. Ha alig néhány napja, akkor sokkal könnyebb dolgunk van. Miután mi is felvettük a családdal a kapcsolatot, nyomkövető kutyával érkezünk a helyszínre"

- árulta el Zoltán.

A helyszínen aztán a kutyának megmutatják az eltűnt illető egyik személyes tárgyát. Lehet ez egy ruhadarab, vagy egy fésű, a lényeg, hogy az eb szagot fogjon. Ha ez megtörténik, addig követik az erre kiképzett négylábút, amíg az el nem veszíti a szagot. Ekkor területkereső kutyákat vetnek be a környéken, akik azonnal jeleznek, ha egy nem természetes testhelyzetben lévő személyt találnak. Hangosan ugatnak és nem mozdulnak el mellőle.

"Persze az is előfordul, hogy egy több hete nyomtalanul eltűnt személyt kell megtalálnunk. Ez sokkal nehezebb, hiszen ilyenkor általában semmit sem lehet tudni az illetőről!"

- folytatta az elnök.

Ilyenkor nagyobb csoportokat alkotva kezdik a kutatást, és térkép segítségével próbálnak kizárni bizonyos területeket. Közben végig bíznak benne, hogy találnak valamilyen nyomot, vagy befut hozzájuk egy új részlet, ami alapján el tudnak indulni. Azt persze ők is jól tudják, hogy ezek az információk bizony sokszor félrevezetőek.

A keresést azonban soha nem adják fel. Akkor sem, ha feltételezhető, hogy sajnos már csak a keresett személy holttestét találják meg. Tapasztalataik szerint a családnak ugyanis sokszor jobb szembesülni a megrázó hírrel, mint éveken át hiába reménykedni, hogy szeretett rokonuk egyszer előkerül.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mit szólnak a baloldali jogvédők, hogy Magyar Péter kínozta a feleségét?

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

"Gyanítom, hogy elrabolták a 2 éves unokámat” – Kétségbeesve keresik az eltűnt Dankát

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

mandiner.hu

Putyin elmondta, hogy megtámadná-e Európát

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

travelo.hu

Videó: Debrecenből elindult az első olyan járat, mellyel a világ számos pontja válik elérhetővé

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-