RIPOSTER

Átverős álláshirdetések: íme a lista!

Újra terjednek az átverős álláshirdetések. Nem lehetsz elég szemfüles, bármikor beleszaladhatsz a csalókba. Mi összeszedtük, mire érdemes figyelned, hogy ne nullázódjon le a bankszámlád, még mielőtt munkába állnál.
  • Szerző: Ripost

Egy friss eset, egy "lehúzós" tanfolyamos álláshirdetés ügyében a rendőrség is arra figyelmeztet, hogy nézz utána minden álláshirdető cégnek!  Attól még, hogy jónak tűnik egy állás, nem szabad óvatlanul dönteni, hiszen simán válhatsz átverés áldozatává is! Pár éve jellemzően ingyenes apróhirdetési oldalon feladott, és külföldi munkát ígérő álláshirdetéseknél fordult elő, hogy visszaélés vagy csalás áldozatává váltak a gyanútlan jelentkezők. Úgy tűnik, hogy most újra feltűntek az átverős ajánlatok...

A %% összegyűjtött hat tipikus esetet. Ha álláskereséskor ilyet látsz, azonnal fogj gyanút!

1. Tanfolyam a munka előtt, sok pénzért? Inkább hagyjuk!

Az egyik régi trükk nemrég újra feltűnt. Az álláskeresőknek be kell fizetniük egy adott összeget, hogy munkába állás előtt elvégezzenek egy tanfolyamot.

Sokszor ilyenkor valójában a tanfolyamot árulják ilyen trükkös módon, állás utána nem lesz... De még rosszabb, mint ez a mostani eset is, amikor az oktatás helyszínén a nagy semmi várja a jelentkezőket. A mostani esetben az álláshirdetést ráadásul egy népszerű internetes álláskereső oldalon találták. Az ilyen oldalak sajnos nem nagyon tudnak védekezni a csalók ellen, ezért csak rajtad múlik, hogy bedőlsz-e a trükköknek.

2. Erős a kísértés, hogy otthonról, kényelmesen dolgozz. Biztos, hogy megéri?

A legtöbb átverős munka az "otthonról végezhető" munkák között van. Ha például semmit nem írnak a munkáról, az felettébb gyanús. Például ez is:

3. Telemarketing, alacsony fizetés plusz jutalék? Biztos?!

A telemarketinges hirdetésekkel is óvatosnak kell lenni. Ha az alacsony fizetéshez jutalékokat ígérnek, azt nagyon alaposan át kell gondolni. Megéri az ilyesmi? Biztos, hogy megkapod? Ha egy ajánlat ráadásul elütésekkel és helyesírási hibákkal is tele van, akkor szólaljon meg a vészcsengőd!

4. Masszázs. Mindenféle.

Ha képzettség nélkül is felvesznek, és százezreket kereshetsz, az olyan, mint egy valóra vált álom. Ehhez csak csinosnak és mosolygósnak kell lenned. Meg őrült hiszékenynek!

Aki úgy dönt, hogy erotikus masszázsra jelentkezik, feltehetően tudja, mit kell majd csinálnia. De mi azokban a hirdetésekben sem bíznánk, ahol külön kiemelik, hogy a fotódon legyen rajtad ruha...

4. Tagsági díj? Felejtsd el! Nem klubba akarsz belépni!

Ha olyan távmunkát találsz, ahol tagsági díjat kérnek, vagy a regisztrációért kell fizetni, inkább keress tovább, hiszen könnyen megeshet, hogy sosem látod viszont a pénzt. Az olyan ajánlatoknak se dőlj be, ahol a fizetésedet ahhoz kötik, hogy hány embert tudsz még beszervezni:

5. Külföldön "ingyen" szállás. És a munka?

Sose a szálláshoz keress munkát! Az ugyan jól hangzik, hogy adnak szállást, és segítenek munkát szerezni, de nem garantált - sőt, nem valószínű... -, hogy találnak is. Ha pedig a hirdetésben is benne van, hogy vigyél magaddal tartalék pénzt, inkább görgess tovább! Ugyan hihetőnek tűnik, de az ilyesminek semmiképp nem szabad bedőlni:

6. [email protected]? Felejtős!

A hirdetők e-mail címéből nagyon sok dologra következtethetsz. Nagyon fontos, hogy megnézd, milyen címre küldöd az önéletrajzod. Ha gyanús szavak vannak benne, vagy komolytalannak tűnik a hirdető e-mail címe, inkább ne is jelentkezz az állásra!

Ami biztos: ha állást keresel, nagyon résen kell lenned!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?