RIPOSTER

Az amerikai külügyminiszter Budapestre látogat

Mike Pompeo jövő heti látogatása bizonyítja, hogy Magyarország megbízható NATO-szövetséges - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az MTI-nek.
  • Szerző: MTI

A politikus azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy John Bolton amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó Twitter-oldalán bejelentette: Budapestre látogat a jövő héten az amerikai diplomácia vezetője, Mike Pompeo. A találkozó hétfőn lesz.

Szijjártó Péter kifejtette: Magyarország és az Egyesült Államok politikai kapcsolatai a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta folyamatosan javulnak.

"Mára el lehet mondani, hogy a politikai kapcsolatrendszerünk is lassan eléri a gazdasági és védelmi együttműködés szintjét."

Ennek egyértelmű jele, hogy nyolc év után újra Magyarországra látogat az Egyesült Államok külügyminisztere. Ez azt bizonyítja, hogy Magyarország olyan megbízható NATO-szövetséges, amely

elkötelezett támogatója a NATO megerősítésének és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni koalíció keretében az Egyesült Államok globális terrorellenes törekvéseinek.

A külügyminiszter hangsúlyozta: a magyar kormány mindig a kölcsönös tiszteletre alapozta külpolitikáját, és

"ez a kölcsönös tisztelet a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta jellemzi a magyar-amerikai kétoldalú politikai együttműködést is".

Magyarország soha nem állt be abba az európai mainstream "politikai kórusba", amely Donald Trump elnök hivatalba lépése óta folyamatosan kritizálja a republikánus adminisztráció kül- és belpolitikai intézkedéseit.

A kétoldalú politikai együttműködésnek újabb lendületet adott, hogy

mindkét kormány a saját állampolgárai biztonságát tekinti elsődlegesnek, és ezért az illegális migrációval szemben határozottan állást foglal.

Ez abból is látszott, hogy az ENSZ globális migrációs csomagjával szemben ez a két ország lépett fel a leghatározottabban és a leghangosabban.

Szíjjártó Péter közölte: hétfőn közös sajtótájékoztatót tart amerikai kollégájával, aki találkozik a honvédelmi miniszterrel, és Orbán Viktor miniszterelnök is fogadja.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?