Létrehozva: 2019.01.08.

Befagyott az ország és Európa, elképesztő, mi tart felénk

Újra jön a nagy hó: 5-10 centi eshet országszerte. Ráadásul a hajnali -15 fokos hideg után sokfelé ónos esõ veszélyezteti a közlekedést ma és holnap. A hõmérséklet nappal sem megy 0 fok fölé. Egész Európát megbénítja a sarkvidéki idõjárás!

Ma a kemény fagy után megint fehér lesz a táj, ugyanis melegfront érte el hazánkat, ami havazást  hozott magával. Erős lesz a szél, sokfelé hófúvásra is számítani kell: az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki hat keleti megyére.

11 megyére ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést, ami az utakra fagyva nagy veszélyt jelent: napközben sem lesz ugyanis 0 fok feletti hőmérséklet. Már eddig is rengeteg volt a baleset az utakon, az elmúlt három napban 84 baleset volt 5 halálos áldozattal és 18 súlyos sérülttel – a következő napokban veszélyesek lehetnek az utak!

Tegnap kemény fagy volt országszerte, volt, ahol hajnalban -15 fokot mértek , az előrejelzések szerint pedig az erősen fagyos éjjelt követően, délutánra -5 fok lesz a maximum keleten.  A Felvidéken ugyancsak hétfő hajnalban -19 fokot mértek.

Tragédiák és lavinaveszély a hegyekben

Egész Európa szenved a kegyetlen hidegről, Ausztriában és a bajor Alpokban méteres hó és lavinaveszély nehezíti a közlekedést. Voralberg tartományban két német síelő elhagyta a kijelölt pályát, amikor a lavina elsodorta őket. Mindkét esetben sikerült ugyan kiásni őket a hó alól, de újraéleszteni már nem tudták őket. Ugyanott vasárnap egy svájci snowboardos letért a pályáról, majd egy meredélyről fejjel előre a vastag hótakaróba csapódott, ahol meghalt. A bajor Alpok teljes területén fokozott a lavinaveszély.

Ausztriában Salzburg tartományban mintegy 12 ezer turistát zárt el a hó a Saalbach-Hinterglemm üdülőhelyen, ahol a hatóságok irányított robbantásokkal igyekeztek csökkenteni a lavinaveszélyt. Jellemzi a helyzetet, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellárnak, aki megszállott hódeszkás és egy Salzburg környéki szállodában volt barátnőjével pár napig, a sűrű hóesés miatt le kellett mondania látogatását az Osztrák Néppárt tartományi pártközpontjában.

Kétméteres hó Olaszországban

Az Olaszország középső részén található Capracotta település már korábban is bekerült a hírekbe, amikor hatalmas havazás sújtotta, most ismét az olasz lapok címlapján van. „A hóvastagságról eltérő adatokat olvasni az olasz oldalakon, 1 és 3 méter között bármilyen érték előfordul a többnapos havazás után, de talán a két méterhez közeli mennyiség egy jó átlagnak tűnik” – írta az Időkép. A település négy éve még Guinness rekordra is jelentkezett: 18 óra alatt 256 centiméter hó hullott.

Részlegesen áram nélkül maradt két Hargita megyei település, Lövéte és Homoródalmás, miután fák dőltek az elektromos huzalokra. A lavinaveszély is fokozott Romániában a Páring, Retyezát és Sureanu hegységekben, mivel az elmúlt napokban lerakódott hóréteg nem tapadt meg eléggé, és bármikor elkezdhet csúszni a völgyek irányába. Kérik a turistákat, maradjanak a biztonságos sportpályák közelében.

Hogy befagyhat-e idén a Balaton, és pontosan hol van riasztás mára és holnapra, megtudhatja a keddi Ripost napilapból!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így záratták be a konferenciát, ahol Orbán Viktor is felszólalna

origo.hu

Nagy a baj: Oroszország és Izrael a háborúról tárgyal

borsonline.hu

Kiszivárgott! Ők lehetnek a Nyerő Páros új évadának szereplői

hirtv.hu

Az orosz fegyveres erők francia zsoldosok állását találták el Szlavjanszkban

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

magyarnemzet.hu

Klopp már nem hisz két játékosában, az egyik Szoboszlai – így látják Liverpoolban

origo.hu

Családja nélkül hagyta el az országot Lékai-Kiss Ramóna

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

„Modellnek kéne lenned, nem focistának” – Szoboszlainak csúnyán beszóltak

ripost.hu

Tízéves átok alól szabadulnak ezek a csillagjegyek, így találhatod meg a társad idén tavasszal...

ripost.hu

Kiadták a riasztást: pokoli, ami erre a 4 vármegyére lesújt

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-