Létrehozva: 2018.02.27.

Döbbenetes részletek a veronai tragédiáról, kiszivárgott a vádirat

Három alapvetõ ok vezetett Veronában a magyar diákokat és tanáraikat szállító busz tragédiájához tavaly január 20-án: elaludt a sofõr, szabálytalanul épült az autópálya érintett szakasza, és a póttartály miatt jóval nagyobb tûz keletkezett. Most újabb részletek derültek ki a kiszivárgott olasz vádiratból.

Kiszivárgott a veronai tragédiával kapcsolatos olasz vádirat: már hat embert vádolnak! A %RIPOST% korábban megírta, hogy a magyar buszsofőrt és két autópálya-mérnököt hamarosan bíróság elé állítják. Most a veronai Pantheon című lap azt írja: további három olasz szakembert vádolnak, akiknek a munkája közvetetten szerepet játszhatott a halálos balesetben.

Olaszországban a több ember halálát okozó gondatlan közúti baleset okozásáért 18 év börtönt is kiszabhat a bíróság, és nem csak az olaszokra, hanem V. János sofőrre is!

Az olasz hatóságok eddig két autópálya-mérnököt gyanúsítottak meg amiatt, hogy nem volt jól megépítve a szalagkorlát, és a hídpillér túl közel volt az úttesthez. A vádirat alapján viszont az olasz sajtó már öt olasz szakembert említ vádlottként! Egyikük Alberto Brentegani, az A4-es autópálya Brescia-Padova szakaszának a felelőse, a másik Giovanni Luigi Da Rios, aki a szalagkorlátok építésének műszaki vezetője volt.

Három további olasz szakember az ANAS vállalat dolgozója, őket az autópálya útszakaszainak tesztelésével bízták meg.

Mindegyiküket halált okozó gondatlan közúti baleset okozásával vádolja a veronai ügyészség, 18 év börtönt is kaphatnak, ha elítélik őket

– közli a Pantheon olasz lap. A cikk szerint az öt szakember rossz döntéseivel járult hozzá a balesethez: elfogadták a szalagkorlátok építési tervét, jóváhagyták azok telepítését. „Alberto Brentegani pedig nem ellenőrizte a felügyelete alá tartozó úthálózat hatékonyságát, minőségét és a biztonsági szalagkorlátok állapotát” – tárja fel a részleteket a vádirat.

 

Az illegális tartály növelte a bajt

A tűz gyorsabb terjedéséhez, pusztításához, így az áldozatok számának a növekedéséhez hozzájárult az, hogy a buszba illegálisan plusz üzemanyagtartályt építettek be. A %Ripost% elsőként számolt be arról, hogy egy 370 literes póttankot építettek a busz közepébe, így akartak spórolni akartak az üzemanyagon. A fékezés nélkül hídpillérnek ütköző busz azonnal kigyulladt, majd egy perc múlva a tartály is felrobbant, ezzel pedig többen is a lángok rabjává, végül martalékává váltak. Az olasz nyomozók – mivel hatáskörükön kívül esik – nem tették vád tárgyává az illegális tartályt és nem vádolják a buszt üzemeltető cég vezetőjét, illetve azokat, akik engedély nélkül beszerelték a póttartályt, de a magyar hatóságok ezt megtehetik.

Még tart a magyar nyomozás

Az olasz hatóságok hamarosan bíróság elé állítják a felelősöket, a magyar rendőrség azonban még mindig nyomoz, egyelőre nem neveztek meg gyanúsítottat sem. A sofőr nincs eltiltva az autóvezetéstől, a buszt üzemeltető cég zavartalanul működik. „Az ügyben – az olasz hatóságok eljárásától függetlenül – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. Tervezetten történik a tanúk kihallgatása, az igazságügyi szakértői vélemények beszerzése és értékelése, valamint a vonatkozó jogszabályi rendelkezések értelmezése, továbbá az érintettek és a hozzátartozók tájékoztatása. Az eljárás befejezésének határideje 2018. március 21.” – tájékoztatta a %Ripost%-ot az ORFK Kommunikációs Szolgálata. Bővebb információt a nyomozás érdekeire hivatkozva nem adnak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlai Dominik Curtisszel töltötte az éjszakát

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

Megdöbbentő, babahírt közölt máris a Házasság első látásra párja

mandiner.hu

Meghan Markle felkereste Katalin hercegnét, a súlyos betegség megváltoztathatja a családi viszonyokat

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

magyarnemzet.hu

Viszonya lehetett a játékosával, menesztették az angol klub edzőjét

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

10 tuti húsvéti sütemény, aminek a locsolók is elkérik a receptjét

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-