Létrehozva: 2019.06.06.

Dunai hajóbaleset: 3 hónap után is könnyen azonosíthatók az áldozatok

A dunai hajóbaleset áldozatainak azonosításáról tartottak sajtótájékoztatót csütörtökön. Kiderült, hogy hogyan dolgoznak össze a magyar és a koreai szervezetek.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, a Semmelweis Egyetem és a dél-koreai hatóság szakemberei sajtótájékoztatót tartottak csütörtökön az áldozatazonosítással (DVI) kapcsolatban a dunai hajóbaleset közelében.

A sajtótájékoztatón a dél-koreai szakemberek elmondták, hogy három módon, a DNS, az ujjlenyomat és a fogászati státusz alapján azonosíthatók a holttestek, ugyanakkor a koreai csapat elsősorban az ujjnyomok alapján dolgozik. Dél-Koreában ugyanis a nagykorúsággal együtt, a személyi igazolvány igénylésekor kötelező módon 10 ujjas ujjlenyomatot vesznek mindenkitől. Eddig minden áldozatot az ujjlenyomata alapján azonosítottak.

Egy speciális rendszerrel az ujjakat feltöltik vízzel, így hosszú idő elteltével is alkalmazható a módszer. Ha a holttest 30 fok alatti vízben van, akár 3 hónapig is megbízható adatokat nyújt az ilyen azonosítás. Kérdésre válaszolva a koreai szakember elmondta, hogy ha ez az idő is letelik, akkor jön a DNS, majd a fogak vizsgálata.

A jelenlévők azt is megkérdezték, hogy a 6 éves utast hogyan lehet azonosítani majd, hiszen tőle még nincs ujjlenyomat adat. Kiderült, őt a DNS-e alapján lehet azonosítani.

Az is kiderült, hogy a koreai fél 3 órán belül válaszol a magyar hatóságoknak, ha már levették az ujjlenyomatot a holttestről.

A Hableány és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én késő este ütközött össze a Margit híd közelében, a turistahajó felborult és elsüllyedt, fedélzetén 33 dél-koreai állampolgárral – turistákkal és két idegenvezetővel –, valamint kéttagú magyar személyzettel. Hét embert a környező hajókon utazók kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta nyolc holttestet találtak a Dunában.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezért osztogatja el a vagyonát az egykori Nagy Ő, Jákob Zoltán

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült, mi van Bogi és Csabi között

hirtv.hu

Puzsér is elmondta véleményét a brüsszeli konzervatív konferencia letiltásáról + videó

origo.hu

Brutálisan összeverték az utcán a TV2 sztárját

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-