Létrehozva: 2019.06.08.

Dunai hajóbaleset: Legkorábban holnap emelhetik ki a Hableányt

Az elsüllyedt hajó kiemelését alaposan elõ kell készíteni, leghamarabb holnap emelhetik ki a Dunából.

A TEK szerint leghamarabb vasárnap kezdődhet el a Hableány kiemelése, de lehet, hogy csak egy hét múlva. A roncs a hordalékkal és a vízzel 60 tonnát nyom.

A legfrissebb szonárképek szerint döntően a gerincén, déli irányban (tattal felfelé) áll a múlt szerdai hajóbalesetben elsüllyedt Hableány - mondta a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában. Jasenszky Nándor hozzátette: továbbra is azon dolgoznak, hogy a vezetőszárakat átfűzzék.

Ez folyamatos munka - jegyezte meg. Közölte: jelenleg nem lehet megmondani, hogy a négy heveder átfűzésével mikor végeznek. Optimális esetben vasárnap, de az is lehet, hogy egy hét múlva.

Kállai Zoltán, a HSP Hídépítő Speciál Építőipari Kft. hajózási üzletágának vezetője azt mondta: ha alá van hevederezve a Hableány, akkor fél óra, egy óra alatt fel is emelhetik a víz felszínére. Ezután egy hosszabb, elhúzódó folyamat kezdődik. Ha már minden ablak a felszínen lesz, megkezdik a víz kiszivattyúzását, majd eldöntik, milyen módon szállítják el a hajót. Hozzáfűzte: arra számítanak, hogy a roncs a hordalékkal és a vízzel együtt 60 tonna súlyú lesz.

A Clark Ádám hajódaru pénteken ért a hajóbaleset helyszínéhez, miután rövid időre lezárták az Árpád és a Margit hidat is.  

A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenkét áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították - írja az MTI.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

borsonline.hu

Kerényi Miklós Máté megtörte a csendet: ezért távozik valójában az Operettszínháztól

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

life.hu

Elkpesztő, ahogy Meg Ryan kinéz: friss fotók készültek a színésznőről

magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

ripost.hu

Fontos bejelentést tett Csuti, fotóval mutatta meg

ripost.hu

Házasság első látásra: Nem hiszed el, milyen kínos titok derült ki Csabiról

ripost.hu

Hivatalos: megvan, mikor nyit pontosan a budapesti Primark

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-