RIPOSTER

Durva trükkhöz folyamodott a csaló páros, hogy pénzhez jusson

Az ügyészség vádat emelt a csaló páros ellen, akik feljelentettek valakit csak azért, hogy áldozatsegítő támogatáshoz jussanak. Az élettársak felfüggesztett börtönt kaphatnak tettükért.
  • Szerző: RIPOST

A Tatabányai Járási Ügyészség hatóság félrevezetésének vétsége, kisebb kárt okozó csalás, valamint közokirat-hamisítás miatt emelt vádat az élettársakkal szemben, akik úgy akartak pénzhez jutni, hogy valótlanul azt állították a rendőrségen, hogy egyikőjüket kifosztották és tőle 170 ezer forintot vittek el.

Az élettársak 2018. júliusában pénz szűkében voltak, a tatabányai albérletük díját sem tudták fizetni. Emiatt elhatározták, hogy a nő feljelentést tesz a rendőrségen egy ismeretlen személy ellen. Feljelentésében hamisan azt vallotta, hogy tőle az ismeretlen személy Tatabánya egyik parkjában epilepsziás rohama közben ellopta a táskáját és a táskában levő 170 ezer forintot. A nő ennek megfelelően 2018. július 13-án megtette a feljelentését a rendőrségen, melynek részleteit a férfi vádlott valótlan állításaival megerősített.

A rendőrség elrendelte a nyomozást kifosztás bűntettében, és a nő részére átadta az áldozatsegítő támogatás igénybevételéhez szükséges igazolást. Ezt követően a vádlottak a valótlan feljelentés miatt kiállított igazolás birtokában a Kormányhivatalban 113 ezer 116 forint támogatást igényeltek és kaptak. A nyomozás későbbi szakaszában mindkét vádlott beismerte, hogy a feljelentés valótlan, azaz a nő sérelmére nem követtek el bűncselekményt.

Az ügyészség a vádiratában indítványozta, hogy a járásbíróság a vádlottakkal szemben büntetővégzést hozzon, azaz tárgyalás tartása nélkül a nőt tettesként, a férfit bűnsegédként elkövetett hatóság félrevezetésének vétsége, kisebb kárt okozó csalás vétsége, valamint közokirat-hamisítás bűntette miatt mondja ki bűnösnek és velük szemben halmazati büntetésül felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki. Ezenkívül párossal szemben 113 ezer 160 forint összegben vagyonelkobzást rendeljen el.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?