RIPOSTER

Egy egész drónhadsereggel veszik fel a harcot a parlagfű ellen

Hamarosan véget ér a több hónapja tartó parlagfûszezon, végre fellélegezhet több millió allergiában szenvedő. A jövőben már nemcsak helikopterekkel, hanem egy egész drónhadsereggel fogják felderíteni a parlagfüves területeket!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az elmúlt hetekben szerencsére minimálisra csökkent a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben, amit az erre allergiások örömmel tapasztalhattak. Bár a törvény kimondja, hogy akinek a területén parlagfű van, köteles lenyírni, vagy bírságot kap, mégis sokan nem foglalkoznak ezzel. Ezért a Nébih és a földhivatalok idén már a Készenléti Rendőrség helikoptereinek segítségét is kérték, hogy célirányosan ellenőrizhessék a mezőgazdasági területeket.

A jövőben viszont nemcsak helikoptereket, hanem drónokat is bevetnek a parlagfüves területek felderítésére!

A %RIPOST% megtudta: a drónok használata olcsóbb és egyszerűbb, emellett az eszközbe épített kamera nagyfelbontású, pontosabb képet tud adni az adott területről. Lapunk úgy értesült, hogy idén a földhivatalok több munkatársa vett már részt drónpilóta-képzésben, és tett eredményes vizsgát.

Magyarország még mindig a legfertőzöttebb

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója elmondta: Magyarország még mindig a parlagfűvel legfertőzöttebb országok közé tartozik Euró­pában, ennek mind az egészségre, mind a mezőgazdaságra káros hatása van. A lakosság húsz százaléka, vagyis minden negyedik magyar szenved parlagfű allergiában. Ezért a %% is döntött: harcot hirdetett a parlagfű ellen, aminek meg is lett az eredménye!

Az elmúlt hónapokban számos olyan helyszínt bemutattunk, ahol óriási területen ontja a pollent a gyom, és a legtöbb helyen a tulajdonos vagy az illetékes önkormányzat cikkünk nyomán kiirtotta a gyomnövényt.

A %% nem áll meg, jövő tavasszal is folytatni fogja a harcot és beszámol minden olyan elhanyagolt területről, ahol virágzik a parlagfű!

Szigeti Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés szakértője a %RIPOST%-nak elmondta, idén már naponta térképes előrejelzést tettek közzé a pollenterhelésről a központ weboldalán, hogy minden allergiás fel tudjon készülni a tünetek kezelésére. A pollenszezon idén a szokásosnál két héttel korábban kezdődött és három hónapig tartott a meleg és száraz időjárás miatt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a teljes pollenszezonban nagy hangsúlyt fektetett a lakosság tájékoztatására. A már említett térképes előrejelzés mellett hasznos tanácsokkal és otthoni praktikákkal is ellátták az allergiában szenvedőket, akik ezáltal csökkenteni tudták allergiás tüneteiket. A lakossági tájékoztatásba bevonták a védőnőket, a kormányhivatalok munkatársait, valamint az Egészségfejlesztési irodákban dolgozó kollégákat. Az volt a cél, hogy egyfajta párbeszédet alakítsanak ki lakossággal, különös tekintettel az allergiásokra, ő családtagjaikra, valamint a közvetlen környezetükre. A visszajelzésekből kiderült, hogy az allergiások 93%-a követi az előrejelzést, Az adatok alapján kiderült, hogy csaknem minden családban van egy személy, aki parlagfű allergiától szenved.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?