RIPOSTER

Egyre több a panasz, ezért tüsszög már a fél ország

Már ezekben a napokban is rengetegen köhögnek, prüszkölnek a virágzó allergének miatt, ám csak most jön a java. Egy hét múlva már a parlagfû is ontani kezdi a pollenjeit, így érdemes felkészülni. Azok pedig, akik parlagfüves területet látnak bárhol az országban, jelezzék a Ripostnak!
  • Szerző: Ripost

Sajnos egyre több helyről jelentenek be parlagfűvel szennyezett területet, nem csak vidéken, de a fővárosban is. A szakemberek szerint a pázsitfűfélék pollenje és a szállógomba magas spóra koncentrációja is pokollá teheti az allergiások életét a napokban.

A legfrissebb bejelentések szerint már a főváros belső részein is vannak parlagfűvel fertőzött területek. A VII. kerületi Dob utcában az egyik üres telken növekszik egyre inkább a gyom.

A Rákos-patak környékén sem jobb a helyzet, a frissen felújított Tahi utcai partszakasznál nagy csomókban nő a parlagfű, de a helyzet Budán sem jobb.

A XI. kerületben a Tétényi út és Etele út találkozásánál lévő parkos részben kandikál ki a fűből több helyen is csomókban a parlagfű. Egy helyi lakó panaszolta, hogy az 1-es villamoshoz kapcsolódó felújítás után elhanyagolják a közeli parkot.

„Örülünk a felújításnak, meg annak is, hogy fejlődik a környék, de figyelni is kellene rá. Most csinálták meg, de már kezd elhanyagolttá válni. A parlagfű is kinőtt már itt” – panaszolta lapunknak Béres Imre, aki az egyik park melletti panelban lakik.

A parlagfű miatt pedig nem csak az elhanyagolt területek tűnnek még csúnyábbnak, hanem az allergiás tünetek is súlyosbodhatnak.

„Tüsszögés, vizes orrfolyás, orr, szem és torok viszketés, a szemeknél tapasztalható égő érzés jelzi, hogy előjött a pollenallergia. Rosszabb esetben akár pollen asztma is lehet belőle”

– magyarázta a %%-nak dr. Nagy Adrienne allergológus, aki hozzátette: az allergiások inkább kerüljék a szabadtéri sportokat a panaszt okozó pollenszezonban, de jobb ha a tüneteket tapasztalva ellátogatnak egy allergológushoz.

Jelentse, ha parlagfüves területet lát!

A parlagfű szezonja már javában tart országszerte, pedig idén már nincs türelmi idő, július 1-je előtt is kaszálni kellett a kellemetlen tüneteket okozó gyomnövényt. A parlagfüves területeket a polgármesteri hivatalokban és kormányhivatalokban tudjuk bejelenteni, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján, a pbr.nebih.gov.hu címen is megtehetjük. Fontos a szennyezett terület pontos meghatározása!
Az olvasók segítségével tavaly többször is elintézte a %%, hogy kiirtsák a káros gyomnövényt. Az olvasói jelzéseket most is várjuk a [email protected]media.hu e-mail-címre, vagy a 1033 Budapest, Kórház utca 6-12 postacímre.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?