RIPOSTER

Eladó a nemzet tojása, így néz ki a különlegesség

Európa legjobb tojásfestője Magyarországon, Kecskeméten él, mûveinek messze földről csodájára járnak. Zsigóné Kati, akit a tojásdíszítés királynőjeként tartanak számon, tavaly megalkotta a 11 technikával készült, 79 magyar szimbólumot és 16 aranypatkót tartalmazó Magyar Nemzet Tojását. A Ripost most megtudta: a mûvésznő áruba bocsátja kedvenc mûvét.
  • Szerző: Ripost

Sokféle ágát műveli a népi iparművészetnek a kecskeméti Zsigóné Kati, de híressé a tojásai tették, amik a kézimunka legszebb darabjai. Több mint húsz technikával 300 fajta tojást készít, és ilyenkor húsvét előtt igencsak megnő nála a forgalom.

„Ilyenkor sokan jönnek hozzám névre szóló vagy egyedi díszítésű tojásért, egymásnak adják a kilincset és csodálják a hímestojás kiállításomat”

– mesélte a %%-nak a kivételes képességű művész. Munkáit az egész világon ismerik, Európa legjobb tojásdíszítőjeként tartják számon. „Számomra ez az év legkedvesebb időszaka, semmihez nem fogható örömmel tölt el a tojásfestés, tojásdíszítés, a hímestojás-készítés.”

Tavaly egészen különleges darabot készített, az alkotáson egy éven át dolgozott: a magyar történelemből vett jelenetekkel, aranypatkókkal, hungarikumainkkal díszített egy strucctojást.

Papírja is van róla, hogy munkája tökéletes: a Magyar Néprajzi Múzeum adott róla szakvéleményt.

Az elmúlt egy évben többen is tettek ajánlatot arra, hogy megvásárolják a Magyar Nemzet Tojását, köztük külföldön élő magyarok. A legkomolyabb ajánlat Sidney-ből érkezett

– meséli Zsigóné Kati.

„Nagy gondban vagyok, mert ennek a munkámnak pénzben nem kifejezhető eszmei értéke van, ugyanakkor ahhoz, hogy újabb műveket hozhassak létre, meg kell kérnem az árát. Jobban szeretném, ha Magyarországon maradna, ezért engedményekre is hajlandó volnék, de az is csábító gondolat, hogy egy, az óhazától távol élő magyar közösség összetartó ereje lehet a művem. Ebből a tojásból egyetlen darab van, és nem is lesz több!”

Ha ilyet nem is, különlegességet idén is készített: beszélő tojást! Hét hónap alatt készült el, hagyományainkhoz hűen, viaszoló technikával, aprólékos gonddal a strucctojásra a 348 ősi magyar jelet.

„Ez az elődeink által használt jelek eddigi legátfogóbb összesítése, egyetlen tojáson! 13 000 apró pont választja el egymástól a jeleket. Úgy érzem, ez a tojásom is hozzájárul a magyar népművészet megőrzéséhez.”

Zsigóné Katit a British Enciklopédia tagjává választották, nevét Kanadától Ausztráliáig, Erdélytől a Felvidékig ismerik. Aki csak meglát egy általa díszített tojást, elcsodálkozik és elmosolyodik: különleges technikái és motívumai révén minden egyes tojása egyedi.

A művésznő a magánéletben is szerencsés: 42 éve él férjével, akivel 2018-ban Kecskemét felkérésére, mint mintapár, a Guinness 63 pár polgári esküvőjén díszvendégekként esküdött meg újra. Lányát lelki társának tartja, és nyolcéves unokájában látja munkája folytatóját.

„Panka boldogan vesz részt a tojásdíszítő munkában, rendkívüli tehetséggel bánik a technikákkal, és én megtanítom, amire csak tudom. Szeretném, ha folytatná a hagyományt és olyan nagy örömét lelné a tojásdíszítésben, mint én” – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?