RIPOSTER

Elképesztő idő lesz, csak az allergiások nem fognak örülni

Hajnalban fagy, napközben 20 fok! Két hétig szinte nyárias idő lesz: a hideg hajnalok után sok napsütésre, 20 fok fölötti hőmérsékletre számíthatunk eső nélkül. Sok házban dilemmáznak most: kikapcsolják-e a fûtést?
  • Szerző: RIPOST

Végre nincs eső, van viszont napsütés! A következő két hétben kellemes idő lesz, hosszabb-rövidebb napos időszakokra mindenhol számíthatunk. Már erős szélre sem kell készülni! A reggel még hideg lesz, ezért aki munkába, iskolába indul, még vigyen kabátot, de esernyő szerencsére már nem kell! Ma már 15-20 fokot is mérhetünk napközben. Az Időkép előrejelzése szerint hétvégéig fokozatosan melegszik majd a levegő, szombaton pedig 25 fok is lehet délen!

Fokozódik a nappali felmelegedés, csak este fog néhol esni az eső, de egész nap szinte zavartalan napsütésben lehet részünk. Vasárnap elszórtan kisebb eső, futó zápor előfordulhat, de lehűlés nem érkezik, az ország legnagyobb részén 20 fok felett alakul a maximum-hőmérséklet

– közölte az Időkép.

A hosszú távú előrejelzés szerint egészen október 18-áig tartós meleg lesz, két hétig élvezhetjük a vénasszonyok nyarát!

A „mininyár” rossz hír az allergiásoknak: kitolódik a parlagfűszezon! A száraz, meleg időben még mindig ontja pollenjét a parlagfű, amire több mint kétmillió magyar allergiás.

Az Országos Közegészségügyi Intézet szakemberének kutatása szerint már kitolódik a pár hónapos allergiaszezon, és a parlagfű, a legtovább virágzó gyom akár november közepéig is szórhatja virágporát. A % már januárban beszámolt róla, hogy az első allergén növény, a mogyorófa már megkezdte virágzását, így 10 hónapig is tarthat idén az allergiaszezon.

Új, allergén növényfajok jelennek meg, például a parlagi rézgyom és a falgyom, amelyek jelentősége ma még kevéssé ismert

– közölte dr. Páldy Anna.

Az előrejelzések szerint úgy tűnik, hogy az allergiaszezon egészen az első fagyok beálltáig tart és bár a csapadék elnyomja a virágok pollenjeit, mégsem lélegezhetnek fel az allergiások. „Esős időben sem vagyunk biztonságban, ilyenkor a kültéri gombák spórái támadnak. Sokan nem is tudják, hogy ezekre allergiásak, pedig egyre gyakoribb hazánkban is, hogy ez a kiváltó ok” – mondta lapunknak Dr. Csáki Csilla, a Svábhegyi Gyógyintézet allergológusa.

Az allergológus szakember szerint nem kell attól tartani, hogy nincs készítmény a még nem ismert, új növényfajok ellen, az antihisztamin tartalmú gyógyszerek ugyanis minden allergiás panaszt enyhítenek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?