RIPOSTER

Eltört a gerince: Beperelné gázolóját a gyilkos apa

Korábbi sérülései miatt komoly fájdalmai vannak, dolgozni sem tud az elítélt.
  • Szerző:

Lassan vánszorognak a napok a sátoraljaújhelyi fegyházban idősebb és ifjabb Burka Ferenc számára. Nevüket 2005-ben ismerte meg az ország, amikor bizonyíték hiányában felmentették őket Gyurcsó János megölésének vádja alól.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A hatóság szerint egy tévéantennát akartak ellopni, ebben zavarta meg őket az ismerősük. Burkáék a felmentő ítéletig már hat évet töltöttek a rács mögött, így az apa 20 millió, fia pedig 25 millió forint – akkor rekordnak számító – kártérítést kapott.

Csakhogy tavaly a Debreceni Ítélőtábla a perújítás során mégis bűnösnek találta őket. A perújítás során a koronatanú idősebb Burka Ferenc unokája, Richárd volt. A férfi azt vallotta, hallotta, amint apa és fia évekkel a felmentő ítélet és a kártérítés után veszekedett a gyilkosság miatt.

Az apát jogerősen 9, a fiát 7 és fél év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélték azzal, hogy jó magaviselet esetén – a büntetés harmadának elengedésével – feltételesen mindketten szabadlábra kerülhetnek. Apa és fia most közös zárkában számolják a napokat, reménykednek, hogy a kedvezménnyel karácsonyra otthon lehetnek. A kártérítésnek azonban már nyoma sincs.

„ Ó, az a pénz már rég elfogyott” – utal a kártérítésből kapott milliókra Szabina, idősebb Burka Ferenc lánya. „Apu panaszkodott, hogy nagyon kivan, mert eddig hatan voltak a zárkában, most 14-en vannak összezárva. Ő a zárkafőnök, mindent megtesz, hogy kedvezményesen szabadulhasson. Hiába mintarab, a kedvezményről szóló tárgyalásán a bíró azt mondta, még egy dicséretet össze kell szednie” – mondta a Blikknek a lány, ám az is kiderült, hogyan szeretnének majd ismét pénzhez jutni szabadulásuk után a rabok.

A fegyházban a cipővarrás az egyetlen munkalehetőség, de idősebb Burkát korábban kerékpározás közben elgázolta egy autó, s eltört a gerince. Emiatt komoly fájdalmai vannak, dolgozni sem tud. Ha szabadul, kártérítési pert indít az őt elgázoló sofőr ellen.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?