Létrehozva: 2016.10.04.

Évente egy paksnyi ember hal bele a cigizésbe!

700 millió szál (!) cigarettát vesz a magyar egy évben legálisan: ez kevesebb, mint régebben, de még mindig rengeteg. Nem is csoda, hogy 17 percenként belehal egy honfitársunk a füstölésbe...

Ha ezektől az adatoktól nem szoksz le a cigarettáról, akkor semmitől! Egy friss kutatás szerint a 15 éven felüliek 34 százaléka rendszeresen dohányzik, a férfiak 41, a nők 28 százaléka pöfékel rendszeresen.

Rengeteget szívunk

Magyarország a káros szokással a világranglista dobogós helyén áll: évente átlagosan 3260 darab cigarettát szívunk fejenként. Elkeserítő, de ezzel együtt Magyarország vezeti Európában a dohányzással összefüggő halálozási listát is: évente 28 ezer ember (15 ezer férfi és 13 ezer nő) hal meg a káros szenvedélyben. Ez annyi, mintha Paks holnap kiürülne...

17 percenként egy ember veszti életét a cigizés miatt! 

Amióta csak a Nemzeti Dohányboltokban lehet cigit venni, harmadával kevesebb fogyott legálisan Magyarországon. Míg az áruházláncokban, a kisboltokban, valamint a dohányüzletekben és a benzinkutakon összesen 52 millió dobozt adtak el, ez a szám a törvénymódosítással 700 millió szálra, vagyis 36 millió dobozra csökkent a trafikokban. Ennek viszont az a hátránya, hogy erősödött a feketepiaci áruforgalom...

Így károsít a cigi

A dohányzás szív- és érrendszeri ártalmaiért főként a cigarettában lévő nikotin, szénmonoxid és kátrány felelős. Ezek az anyagok a véráramba jutva érelmeszesedést, érszűkületet, érelzáródást, agyi keringészavart, agyi infarktust, szívinfarktust okozhatnak, és károsítják az egyéb szerveket. Fontos tudni, hogy aki időben leszokik a dohányzásról - 35 éves kora alatt -, annál visszafordíthatóak a károsodások.

A legsúlyosabb betegségek

  • Az egyik legdurvább betegség, amelyet a dohányzás okoz, az a tüdőrák. Kialakulásához két-három évtizedes dohányzó múlt szükséges. Leginkább azokat veszélyezteti, akik fiatalkorban szoktak rá a dohányzásra és felnőttként is rendszeres dohányosok maradtak. A tüdőrák kialakulásáért 80-90 százalékban tehető felelőssé a dohányzás. Szintén gyakori, súlyos betegség a szájüregi és gégerák.

  • Nem védett a dohányzás káros hatásaival szemben a tápcsatorna sem. Dohányosoknál gyakoribb az ajak, a nyelőcső- és a hasnyálmirigy-daganat.

  • Közel sem ártalmatlan jelenség az, ha köhögéssel kezdődik a nap, mint ahogy az sem, hogy akár már 40-45 évesen is nehezünkre esik gyalogolni a liftezés helyett. A tüdő csökkent kapacitása és a krákogás mögött ugyanis komolyabb betegség, a COPD (krónikus tüdőbetegség) húzódhat meg, ami elsősorban a dohányosoknál és a passzív dohányosoknál gyakori. Bár ezek még csak a korai tünetek, de ezeket észlelve lassítani lehet az amúgy fokozatos állapotromlással és végül akár tüdőtágulással járó légúti betegséget.

    A cigaretta okozta halálozás elsősorban a középkorú, életerejük és munkaerejük teljében lévő 40-50 éves embereket fenyegeti, akik átlag 20 évvel élhetnének tovább, ha nem dohányoznának.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Megdöbbentő bejelentés: félelmetes jelenséget rögzített a NASA napfigyelő műholdja

    origo.hu

    Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

    borsonline.hu

    Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

    magyarnemzet.hu

    Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

    ripost.hu

    Sztárok bulizás közben - Galéria

    vg.hu

    Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

    origo.hu

    Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

    ripost.hu

    Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

    ripost.hu

    Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

    ripost.hu

    Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -