RIPOSTER

Ez gyötri az újbudai óvodásokat

Egyre több helyen virágzik az egyik legtöbb gondot okozó gyomnövény, a fővárosban is több helyen szórja már a polleneket. Építési területeken és elhanyagolt parkokban nő leginkább. Fontos, hogy tegyünk ellene!
  • Szerző: Ripost

Bár még egyelőre a nyugati országrészben nincs parlagfű fertőzöttség, az ország középső és keleti felén már megjelent az allergizáló gyom pollenje. Most kellene kaszálni, mielőtt milliószám juttatja a levegőbe tüneteket okozó virágport.

Újbudáról érkezett a legfrissebb jelzés, a Nagykikinda utcából.

„A bajt tetézi, hogy nemcsak a lakók vannak veszélyben, több óvoda is van a környéken”

– hívta fel a figyelmet egyik olvasónk, Katalin. – „De Újbudán nem ez az egyetlen parlagfüves rész, a most felújított Etele út melletti parkot is ellepte a gaz.”

A Népegészségügyi Központ felhívta a figyelmet arra, hogy most lép a gyomnövény virágzási szakaszba. Újra elindult a Parlagfű pollen Riasztási Rendszer, ezen naprakészen figyelemmel kísérhető, hol milyen a koncentráció. Legutóbb azt mutatta a térkép, hogy az ország nagy részében még alacsony a terhelés, de Kecskemét és Debrecen környékén már figyelmeztetés van érvényben, közepes a pollenkoncentráció. 

A parlagfüves területeket a polgármesteri és a kormányhivatalokban lehet bejelenteni, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján, a pbr.nebih.gov.hu weboldalon is fogadják a panaszokat.  A harcot pedig a %% is folytatja az olvasók segítségével.

És ezeket olvastad már?