Létrehozva: 2016.08.23.

Ezekből ne keress hazait! Katasztrofális nyár a mezőgazdaságban

Néhány magyar gyümölcs és zöldség hiánycikk lesz a tavaszi fagy és a nyári jégesõk miatt.

A fagy és a pusztító viharok nagy területet tettek tönkre az országban, ezzel megsemmisítve a gyümölcsöket és zöldségeket. Idén a drágább, külföldről behozott terményekkel lesznek tele az áruházak polcai...

Kevesebb körte lesz

A héten kezdődik meg a vilmoskörte szedése, de a termesztők nem sok jóra számítanak. A súlyos fagy- és a jégkárok miatt feleannyi gyümölcs várható...

A Bodrogközben negyven-ötven százalékos a terméskiesés, de Zalában a kíméletlen idő néhol az ültetvények kilencven százalékát is elpusztította! Szatmárban is hasonlóan kritikus a helyzet.

Magyarország főként az Európai Unióból hozza be a körtét, évente körülbelül kétezer tonnát. Idén csak ezeket a gyümölcsöket vehetjük meg az áruházakban, mert a jégesők olyan károkat okoztak, ami miatt eladhatatlan lett a magyar a gyümölcs...

A szőlőt is elverte a jég

Mind a négy Veszprém megyei történelmi borvidéken komoly pusztítást végzett a jégeső, amely több ezer termelőt érintett - tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A legsúlyosabban a Nagy-Somlói borvidék károsodott, ott ugyanis a jég az 500 hektárnyi termés felét elpusztította.

Badacsony, Balatonfüred és Csopak térségében is kritikus a helyzet... Vannak olyan gazdák, akiknek a teljes termését tönkretette a szeszélyes időjárás. Emellett a mórahalmi járásban Ásotthalom közelében 15-30 százalékkal kevesebb gyümölcs lesz.

A felmérések szerint idén 10-15 százalékos lehet a veszteség a vihar- és a jégkárok után. A többi borvidék - például Eger - azonban megúszta a pusztítást, ott a viharok nem okoztak komoly károkat.

A magyar alma hiánycikk

A tavalyi 520 ezer tonnás termés után idén kevesebb alma lesz - írja az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A jégkárral érintett terület a teljes hazai almatermő vidék tíz százalékát teszi ki. A Földművelésügyi Minisztérium szerint a pusztító időjárás miatt 2593 bejelentés érkezett augusztus elejéig, ami tavaly 2829 volt.  A jégeső az idén eddig 2441 gazdálkodó 12 039 parcelláját károsította.

Várhatóan 25-30 százalékkal kevesebb gyümölcs terem az idén Magyarországon, így 250-300 ezer tonna gyümölccsel lesz kevesebb. A szakemberek összességében 800-900 ezer tonna gyümölcstermésre számítanak.

Több minden károsította a kukoricát

Győr-Moson-Sopron megyében a nyár eleji viharok főleg jégveréssel okoztak károkat. Mecséren húsz hektár kukoricát vert el a jég, a kár így száz százalékos volt!

Dombegyházon rövid idő alatt rengeteg eső esett, itt 800 hektáron pusztított a jég, ezzel tönkretéve a kukoricát. A termény 20-40 százaléka károsodott.

Okány mezőgazdasági területeinek felét, Zsadányénak a 30 százalékát pusztította a vihar és a jég. A kukorica levelei a kíméletlen időtől szárig lecsupaszodtak...

De a kukoricát nem csak az időjárás károsította! Egyre dur­vább mé­re­te­ket ölt a kár­tevő ro­va­rok in­vá­zi­ója.  Ezek közül a bagolylepkék okozzák a legnagyobb károkat. Mivel  a rovarok egyre nagyobb számban fordulnak elő, folyamatosan védekezni kell ellenük, hogy ne károsítsák a terményt. De a kártevők még mindig kevesebb bajt okoznak, mint a jégverés...

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Háborús hangulat van Brüsszelben

mandiner.hu

Erre senki sem számított: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

mandiner.hu

„Ide hallgass, te Magyar Péter!” – Bayer Zsolt kemény üzenetet küldött Varga Judit exférjének

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

travelo.hu

Ezzel a három csodálatos épülettel ünnepeljük a műemlékvédelmi világnapot

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-