Létrehozva: 2015.11.23.

Fagyállóért 7 év, klórért csak félmilliós pénzbírság?

Látszólag hasonlít a borába fagyállót töltõ gazda és az ásványvizes palackba vegyszert öntõ munkás esete. De csak látszólag...

Szerző Sárosy Mariann

Nemrég hirdettek ítéletet abban az ügyben, ahol egy vízügyi dolgozó mérgezte meg súlyosan az egyik kollégáját: medencetisztító folyadékot töltött társa ásványvizes palackjába, amire a tulajdonosa külön rá is írta, hogy az "Enyém" - azaz más ne igya meg a vizét.

A mit sem sejtő férfi a csere után beleivott a saját üvegébe: az addigra már ásványvíz helyett benne lévő mérgező vegyszer szétmarta a nyelőcsövét és a gyomrát, életveszélyes állapotban vitték kórházba és hosszú hónapokba telt, amíg felépült. 

Az első fokú, tehát nem jogerős ítélet szerint az elkövetőnek 500.000 Ft-ot kell fizetnie, méghozzá 10 havi részletben.

Az elmúlt hetek egyik legnagyobb felhördülést okozó ügyében egy gazda fagyállót öntött a meggyborába, hogy a kertjét és a tulajdonát állandóan dézsmáló tolvajokat megleckéztesse. Ott a tolvaj belehalt a mérgezésbe: a gazdát 7 év letöltendő fegyházbüntetésre ítélték.

Mi a különbség?

Abban nincs eltérés, hogy mindkét bűnös mérgező folyadékot töltött egy élelmiszer tárolására szolgáló tartályba - hordóba vagy éppen ásványvizes palackba: ezt pedig törvény tiltja.

Csakhogy az egyiküket - azt, aki klórt töltött az ásványvíz helyére - foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt ítélték el, a másikukat - a borba fagyállót keverő gazda -  több ember sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérletében találták bűnösnek.

A szerencsétlenül járt munkás 2014 márciusában a becsehelyi vízműben dolgozott. A most elítélt férfi kért a kollégáitól egy palackot, amibe a fertőtlenítőszert töltheti. A kollégái egy másik társuk - "Enyém!" és "...ét is húzd meg!" felirattal ellátott - üvegét adták oda. A palackból a férfi kiöntötte a vizet, beletöltötte a vegyszert, és elindult, hogy felhasználja, de útközben észrevett egy csőtörést, úgyhogy a palackot letette a lépcsőre, amíg a hibát elhárítja.
A palack eredeti tulajdonosa közben visszatért és az eseményekről mit sem tudva meghúzta az ásványvizes üveget és azonnal rosszul lett.

A történetből tehát kiderül: az elkövető gondatlan volt, de semmiképpen nem szándékosan mérgezte meg a kollégáját. A fagyállós gazda, akinek viszont már gyűjtenek is a súlyos ítélete ellen tiltakozók - be is vallotta, hogy szándékosan mérgezte meg a tolvajokat.

Szerző Sárosy Mariann

Ez is érdekelhet

origo.hu

Napokra van a teljes ukrán összeomlás?

origo.hu

Itt van Oroszország döbbenetes válasza az atomfenyegetésre

borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

vg.hu

Új üzemanyagárak: megtörte a kereskedőket a kormány fenyegetése – szerdától sokkal olcsóbb adják a dízelt

ripost.hu

Nem hiszed el, hogy néz ki manapság a Váratlan utazás főszereplője – galéria

magyarnemzet.hu

Óriási doppingbotrány miatt magyar úszók olimpiai helyezése is változhat

origo.hu

Zelenszkij ezzel a gátlástalan trükkel akarja kirobbantani a harmadik világháborút

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

Fogadjunk, hogy rájuk sem ismersz! Így néznek ki a Farm, ahol élünk sztárjai ma – galéria

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-