RIPOSTER

Figyelmeztet az ÁNTSZ: Egyszerre támad minden pollenfajta

Hihetetlen meglepetéseket okoz az időjárás, aminek nem örülnek az allergiások: januárban már rügyeztek a mogyorófák, a tavasz első napjaiban pedig nappali fagyok voltak. Most hétvégén hirtelen jön a felmelegedés, több mint 20 fok lesz, de már a tüneteket okozó mennyiségben száll a levegőben az összes köhögést, tüsszögést okozó virágporfajta!
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Figyelmeztet az ÁNTSZ: hétvégén nő a pollenterhelés, már minden allergén növény pollenkoncentrációja tüneteket fog okozni! Tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés: ha ezek megjelennek, érdemes azonnal orvoshoz fordulni, ez április elején nem a megfázás jele!

„A ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja a közepes-magas tartományban alakulhat. A nyárfa, a kőris, a gyertyán, a fűz pollenszórása egyaránt a tüneteket okozó közepes szintig erősödhet. Az éger koncentrációja közepes, a mogyoróé, a szilé és a juharé alacsony-közepes szintet érhet el”

– közölte az ÁNTSZ.

A levegőben már megjelentek a nyír pollenszemei is, koncentrációjuk elérheti a tüneteket okozó közepes szintet is.
 

A száraz idő a legrosszabb

Az Időkép szerint szombattól ismét emelkedni kezd a hőmérséklet, vasárnap 20-22, hétfőn 22-24 fokot is mérhetünk, eső nem lesz. Ez viszont sajnos a lehető legrosszabb hír az allergiásoknak.

„Aki a tipikus allergiás tüneteket, azaz orr- és szemfolyást, tüsszögést észlel magán, elsőként háziorvoshoz, majd szakorvoshoz menjen, ott gyors és fájdalommentes allergiavizsgálat segítségével megállapítják, hogy mely allergének okoznak érzékenységet. Így könnyebben megtalálható a leghatásosabb kezelési mód”

– javasolta a %% olvasóinak dr. Csáki Csilla, allergológus.

A becslések szerint a magyarok 30%-a allergiás, vagyis a hirtelen betört szezon 3 millió embert érint! Az allergiás szénanáthások száma az elmúlt évtizedben duplájára nőtt, országosan 15-17%, Budapesten 20% fölötti. Az asztmások száma 10% körüli, és megközelítőleg minden harmadik szénanáthásnál asztmával is számolni kell. A tüneteket pedig nem csillapítani, hanem kezelni kell: ezek nem múlnak el maguktól, sőt, ha nem foglalkozunk velük, akár súlyosabb szövődményei is lehetnek!

 

Az április eleji allergiaszezonról a %% napilap szombati számában bővebben is olvashatsz. Keresd az újságárusoknál!

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?