RIPOSTER

Gyermekeik szeme láttára csapott a villám a két magyar édesanyába

Idén már a negyedik embert éri villámcsapás: ezúttal két nőre sújtott le a villám Csongrádon, a Körös-menti szabadstrandon.
  • Szerző: Ripost

Szerencsére sikerült megmenteni a két nőt. Mindketten kórházban vannak, állapotukról még nincs pontos információ.

Lapunk úgy tudja, F. Katalin és V. Mónika mindketten kétgyermekes édesanyák, gyermekeik is velük voltak a villámcsapás idején. Mónika van veszélyesebb állapotban - írta a keddi napilap.

A strandon rengetegen voltak a villámcsapások idején is, de a figyelmesebbek elhagyták a területet és védelembe húzódtak. A szemtanúk között

akad olyan, aki szerint hirtelen csapott le a vihar, és esély sem volt a menekülésre, mások szerint azonban voltak előjelei.

„Én, amikor láttam, hogy közeleg, húztunk el a gyerekkel a strandról. Utána kisütött a nap, és jót strandoltunk” – írja egy családanya. Többek szerint azonban hirtelen jött az égi áldás, egy másik szemtanú szintén érzett bizsergést végtagjaiban. „Én egy kis bizsergést éreztem az ujjam végében, a fiam a vádlijában. Valaki kiabált, hogy hívjanak mentőt, én a családommal a töltésre felfelé rohanva hívtam is őket. Mire felértem, már legalább 2-3 ember a segélyhívóval beszélt. Durva volt!

Odamentem a helyszínre, már javában ment az újraélesztés”

– írja egy férfi.

Megkérdeztük Varga Sándort, az Időkép meteorológusát, hogy idén gyakoribbak-e a szokásosnál a villámcsapások. Mint elmondta, nincs erre statisztika, bár az idei év bővelkedik az olyan típusú zivatarokban, amelyek villámcsapásokkal is járnak. Mint a %% is megírta, május 25-én Bodajkon egy 8 éves kislányba csapott bele a villám, a gyermek meghalt. Júniusban Zuglóban egy sétáló nő mellett csapott le a villám, összeesett, mentőt kellett hívni hozzá.

Így előzzük meg a villámcsapást
A villámcsapás elektromos légköri kisülés, ami akár 100 ezer volt feszültséggel is érkezhet, így azonnal szívleálláshoz, halálhoz is vezethet. A szupercella típusú zivatarokban érdemes sürgősen fedett helyre húzódni, mert ilyenkor villámlások is jöhetnek.
- A víz vonzza és vezeti az áramot, vihar és villámlás idején érdemes elkerülni.
- Az autó utasterében biztonságban vagyunk, így viharban maradjunk a kocsiban!
- Csukjuk be otthon az ablakokat, és villámlás idején ne tartózkodjunk ablak közelében!
- A fém, az antennák és a villámhárító is vonzza a villámokat, ezeket kerüljük!
- Érdemes a magas pontokat, magányosan álló fákat is kerülni!
- Húzzuk ki az elektromos berendezéseket!

És ezeket olvastad már?