Létrehozva: 2016.06.24.

Ha kaptál ilyen telefonhívást, azonnal szólj a rendőrségnek!

A trükkös csalók kihasználják az emberek jóhiszemûségét. A régi módszereken túl újabb és újabb lehetõségeket keresnek, hogy megszerezzék áldozataik pénzét.

Szerző Brenner Balázs

A trükkös csalók fegyvertára óriási, az elkövetők rendkívül gyorsan alkalmazkodnak egy adott szituációhoz. Minden esetben egy cél vezérli őket, az áldozat értékeinek, pénzének megszerzése. Hirtelen és hihetetlenül sok információt zúdítanak a sértettre, elterelve annak figyelmét, vagy a kilátásba helyezett haszon reményében elaltatva gyanakvását, bizalmatlanságát.

A %RIPOST% már nem egyszer számolt be azokról a telefonos csalókról, akik az úgynevezett "unokázós" trükköt használják. Fő­ként az idő­se­ket cé­loz­zák meg a bű­nö­zők és "bajba ju­tott" uno­ká­nak vagy az ő is­me­rő­sé­nek ki­adva ma­gu­kat, könyörögnek ki telefonon akár

több száz­ezer fo­rin­tot

a se­gí­teni akaró nagy­szü­lő­től.

A rendőrség viszont most egy új trükkre hívja fel a figyelmet, az elmúlt napokban ugyanis nyeremény kecsegtetésével csaptak be egy karcagi férfit. A csaló telefonon hívta fel a gyanútlan áldozatot, akivel közölte, hogy

az egyik szolgáltató nyereményjátékában kisorsolták, és nyert 140 000 forintot.

A pénz átadását azonban feltételhez kötötte. A telefonáló kérte, hogy a férfi menjen el egy banki terminálhoz és az általa megadott mobiltelefonszámokra töltsön fel bizonyos összegeket. A nyeremény kifizetésének reményében a férfi többször is átutalta a kért összegeket és csak később tudta meg, hogy csalás áldozata lett.

Ezt tedd, ha gyanús hívást kapsz!

Egészséges bizalmatlansággal és óvatossággal kell fogadni a különböző nyereményekkel kecsegtető telefonhívásokat és soha nem szabad átutalni semmilyen összeget!

Ne add meg személyes adataidat, pláne a bankszámlád adatait idegeneknek, bármilyen jó üzlettel vagy nyereménnyel kecsegtetnek!

Ilyen esetekben kérj visszahívást az ismeretlentől, addig pedig hívd az adott szolgáltatót, és érdeklődj, hogy valós-e a nyereményük! Amennyiben kiderül, hogy be akartak húzni a csőbe, azonnal hívd a rendőrséget!

A fenti, átlátszó telefonos csalási kísérletet egy szombathelyi férfi rögzítette és tette közzé. A csaló egy kamu nyereménnyel a "Telenor-Szerencsejáték Zrt." nevében próbálta őt átverni. A hívott fél viszont már az elejétől szemfüles volt és rögzítette a beszélgetést, így azt egyből át tudta adni a rendőrségnek.

Minden hasonló esetben fogj gyanút, tájékozódj vagy értesítsd a rendőrséget az ingyenesen hívható 06-80-555-111/140 "Telefontanú" zöld számán, illetve a 107, vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Szerző Brenner Balázs

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

origo.hu

Óriási botrányba keveredett a TV2 sztárja - videó

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

magyarnemzet.hu

Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Imádnivaló: így simogatta terhes pocakját Iszak Eszter

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

ripost.hu

Kudarcba fulladt Dobó Ági nyaralása, megtudtuk, mi történt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-