Létrehozva: 2019.06.24.

Halálközeli élmény: így támadt a vaddisznó egy futónőre Kismarosnál

Egyre több a panasz a lakott területekre bemerészkedõ vadállatok miatt. Salgótarjánban egyes városrészekben alig mernek kimenni az utcára az emberek, a Duna-kanyarban lévõ Kismarosnál viszont egy nõ súlyosan megsérült, miután rátámadt egy vadkan.

„Ha nem tudom elengedni a kutyámat, valószínűleg nem éljük túl. Az volt a szerencsénk, hogy kézi pórázon volt, elszaladt, a vaddisznó pedig őt kezdte üldözni” – számol be szörnyű hétvégi élményéről az ismert sportolónő. A futónő, aki rendszeresen indul kutyájával versenyeken, még mindig a rettenetes események hatása alatt állt, ezért nem akart nyilatkozni lapunknak, de a Facebookon részletesen beszámolt az esetről.

 

Egyből támadt a vaddisznó

„Tegnap este fél 7-kor, napsütésben, lakott területen vaddisznótámadás ért Kismaros-Börzsönyligeten. Kan disznó volt, nem voltak a környéken kismalacok, minden előjel nélkül ránk rontott. Sosem volt gond, ha megállsz, tiszteletben tartod őket és meghátrálsz. Most is ezt tettem, de azonnal támadt, nem volt idő védekezni, gondolkozni. Elestem és elengedtem a kutyát, hogy legalább ő meneküljön. A kutya után ment, miután elengedtem. Szerencsére a kutya beszaladt az erdőbe és egy hirtelen kanyarral visszafutott az útra megállt egy kerítés mellett, ahol kutyák ugattak, így ő megúszta.

Az egész testemen zúzódások, sebek, szétszakadt a szám, letört a fogam az eséstől, bal lábfejem háromszorosára dagadva…

Azért írom le, mert eddig nagyon szerettem a futópórázt, de egy ilyen helyzetben nem lett volna időm kioldani és mindkettőnket széttapos a megvadult állat”  – tette közzé egy bejegyzésben a futó.

A kutyákat is megtámadják a vadak

„Leginkább a nőstény vaddisznótól kell tartani, de tőle is az ellési időszakban, ha úgy érzi, hogy veszélyben vannak a kismalacai, akkor könnyen rátámadhat az emberre is.

A fenti esetben viszont egy kan támadt.

A gondot a kutya okozhatta, ugyanis a vaddisznók a kutyákat könnyen megtámadják.

Jól jelzi a dolgot, hogy az elengedett kutyát kezdte üldözni a vad. A futó helyesen tette, hogy elengedte, mert így jóval több esély volt a vaddisznó ellen” – magyarázta a %Ripost%-nak Sukerek János, a Dunakanyar Kittenberger Kálmán Vadásztársaság elnöke.

Salgótarjánban párban járnak a vaddisznók

Nem csak a Dunakanyarban okoznak gondot a vaddisznók, a nógrádi megyeszékhelyen naponta portyáznak a vadak, ráadásul sokszor párban mennek be a városba. A vadásztársaság szakembere elmondta: az utcán szétdobált szemétben lévő táplálékot keresik, míg az elhanyagolt kertek jó élőhelyet biztosítanak, ilyen helyen akár ellik is egy anyaállat. Az pedig kifejezetten csalogató, hogy a lakott területen a vadászok nem lőhetik ki az állatokat csak úgy, így ott nyugodtan ellehetnek. Ez okozhat gondot az utóbbi napokban Salgótarjánban is, ahol jelentősen elszaporodtak a vaddisznóészlelések.

 

Ezeket tartsuk be, ha lakott terület szélén élünk:

  • Ne hanyagoljuk el a kertet, a magas növényzet és a lehullott gyümölcs termés meghívó a vaddisznók számára
  • A szemetet ne hagyjuk szét, mert abban is a táplálékot keresik
  • Csapjunk zajt, attól megijednek és visszahúzódnak az erdőbe
  • Kutyasétáltatáskor olyan pórázt használjunk, amit könnyen el lehet engedni, így nem csak nekünk, de kedvencünknek is nagyobb esélye van
  • Ha vaddisznót látunk a lakott területen, értesítsük azonnal a rendőrséget
  • Róka portyázott Budapest egyik külvárosi kerületében

    Egy építési területen látott rókát Mirk Viktor a feleségével és kisfiával, miután épp a boltból sétáltak hazafelé a XVIII. kerületi Iharos Sándor utcában.

    „A bokrosból jött elő egy építkezésen a róka. Nagyon szelíd volt, de szerencsére ő sem közeledett hozzánk, ahogy mi sem őhozzá. Valószínűleg élelmet keresett, hiszen az építkezés helye korábban egy erdős rész volt.”

    A biztonság kedvéért a kisgyermekes apuka felhívta a környéken lakók figyelmét, hiszen a róka szelídsége akár veszettségre is utalhat, így nem árt elkerülni az ilyen állattal való találkozást.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

    origo.hu

    Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

    life.hu

    Az igazi répatorta titka: ez a recept még a Nyuszikának is ízlene

    magyarnemzet.hu

    Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

    life.hu

    4 csillagjegy szülöttei, akik hidegek, mint a jégcsap

    vg.hu

    Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

    origo.hu

    Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

    mindmegette.hu

    A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

    ripost.hu

    4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

    ripost.hu

    A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -