Létrehozva: 2017.12.19.

Halásztelki kutyaháború: Jogtalanul is megpróbálták elvenni a kutyákat

Folytatódik a halásztelki kutyaháború! Az önkormányzat odaküldte a sintért hétfõn egy helyi lakoshoz, hogy elvegye a komondorait, mégpedig egy alkotmányellenes helyi rendeletre hivatkozva.

Az önkormányzattól kapott a halásztelki Kemenczey Anett egy határozatot, ami szerint december 18-án az illetékes sintér elvisz öt kutyájából hármat. Mint arról a %RIPOST% már beszámolt: Halásztelken, egy önkormányzati rendelet írja elő, hogy a helyiek maximum két ebet tarthatnak. De ez jogellenes, mert korábban az Alkotmánybíróság úgy döntött: az önkormányzatok darabszámban nem szabhatják meg többé, hogy hány kutya tartható.

Korábban megkerestük az illetékes sintért, aki elmondta: ő a helyszínen kapja csak meg a határozatot, azaz ott értesül arról, miért kell elhoznia a kutyákat. Herczig József leszögezte: ha kiderül, hogy az alkotmányellenes önkormányzati rendelet alapján kell elhoznia kutyákat, akkor ezt nem fogja megtenni. De ha a helyszínen azt tapasztalja, hogy rossz körülmények között tartják az állatokat, akkor azonnal hatósági állatorvost hív.

Hétfőn 13 órakor a kutyatartónál nemcsak a sintér, hanem az önkormányzat képviselője és több rendőr is megjelent. Kiderült az önkormányzati határozatból, hogy a sintérnek tényleg az alkotmányellenes rendelet alapján kellene intézkednie. Mint azt az önkormányzat képviselője elmondta: tőlük a szomszéd kért birtokvédelmi eljárást, ők pedig azt saját rendeletük alapján hajtják végre. Hiába mondta a tulajdonos és a helyszínen lévő jogász is, hogy ezt ők nem szabhatják meg, az önkormányzat nevében eljáró férfi csak a saját igazát hajtogatta. Pedig a múlt héten maga a polgármester is azt mondta lapunknak: tisztában van vele, hogy a helyi rendeletet felülírja az Alkotmánybíróság döntése.

Mindenesetre most nem sikerült egy kutyát sem elvinniük, mert a tulajdonos átmenetileg elszállíttatta a helyszínről az ebeket. Így csak jegyzőkönyvet vettek fel. Vagyis a kutyaháborúnak hamarosan következhet az újabb csatája…

Hogyan lehet kutyát tartani?

Tartósan nem lehet kistestű kutyát 10 négyzetméternél, közepes testűt 15, nagytestű ebet 20 négyzetméternél kisebb területen tartani. Ha csoportosan tartják a kutyákat, egyenként legalább 6 négyzetméter akadálytalanul használható területet kell biztosítani. Mindezt egy kormányrendelet szabályozza, a helyi rendelet nem lehet ennél szigorúbb, és nem szabhatja meg, hogy hány kutya tartható egy lakásban vagy házban!

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter baklövésén röhög az internet

origo.hu

Karácsony Gergelyt nem érdeklik a budapesti utasok

borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

magyarnemzet.hu

Rutinos a 21 éves kínai, ugyanúgy vert ki egy világbajnokot, mint tavaly

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

hirtv.hu

A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

origo.hu

Hugh Grant elárult pár titkot a közelgő Bridget Jones-filmről

mindmegette.hu

5:2 diéta – lerobbantja rólad a zsírt az időszakos böjt népszerű formája

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

ripost.hu

Megdöbbentő bejelentést tett a NASA: életet találtak a Marson

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-