Létrehozva: 2019.03.09.

Hihetetlen, ezt csinálják a gyalogosok a zebrákon

Mi történt itt? Valóságos panaszáradat érkezett olvasóinktól az elmúlt napokban: azt mondják, veszélyben van a gyalogosok élete a budapesti Andrássy út zebráin, olyan rövid a zöld. A Ripost két helyszínen lemérte: egy egészséges fiatalnak 3 másodperccel hosszabb zöld kéne a nyugodt átkeléshez - hát még az idõseknek, betegeknek. Nem csoda, hogy teli van tilosban járó gyalogosokkal az úttest...

Háborognak a budapesti gyalogosok. Azt kifogásolják, hogy a főváros több zebrájánál túl rövid a zöld jelzés, így képtelenség futás nélkül átérni.

„Vicc ez a zebra. Még a feléig sem értem el, már pirosra váltott a lámpa. Sokszor még a gyorsabban gyalogló fiatalok sem érnek át. Tudom, mert szinte naponta járok erre” – panaszolta a %Ripost%-nak Manyi néni az Andrássy út és a Vörösmarty utca sarkán lévő zebránál, aki teljes nevét nem akarta elárulni.

A belvárosi zebrával nem csak Manyi néninek van problémája. A csaknem 12 méter széles kereszteződéstől alig 100 méterre van a Hunyadi téri Vásárcsarnok, ahol reggelente több száz háziasszony vásárol be. Fiatalok és idősek egyaránt, de itt van a Terror Háza Múzeum, a Képzőművészeti Egyetem és egy népszerű szakközépiskola is, tehát nem egy kihalt környék. A lámpa mérésünk szerint alig 12 másodpercig mutat zöldet, de normális tempóban 15 másodperc kellett ahhoz, hogy biztonságosan átérjünk.

Hasonlóan problémás egy másik átkelő is a főváros szívében. A Bajcsy-Zsilinszky út és Andrássy kereszteződésénél lévő lámpa alig 23 másodpercig engedi át a gyalogosokat, ami elsőre nem hangzik szörnyen, de normális tempóban 25 másodpercre, míg az idősebbek számára legalább fél percnyi szabad jelzésre lenne szükség.

„Múltkor megszámoltam, 7 sáv szélességű a zebra, ezen kell átjutni nevetséges idő alatt. Értem, hogy az autósokat sem lehet feltartani, de turistákkal is tömve van ez a rész. Kapkodnia kell magát az embernek, hogy ne üsse el egy türelmetlenebb sofőr” – fakadt ki Szabó Jenőné.

Egy lapunknak nyilatkozó közlekedési szakember elmondta: a lámpák hangolásánál egy átlagos gyalogos sebességét veszik alapul, ami 1,2-1,5 méter másodpercenként, vagyis nagyjából 5 km/óra. Igen ám, de senki nem gondol a babakocsival közlekedő anyukákra vagy a nehezen járó nyugdíjasokra.

A városban egyébként nem csak ezzel a két zebrával van baj. Nem lehet átérni a zöldön a Bajcsy-Zsilinszky úton a Podmaniczky utca kereszteződésénél, de a Teréz körút és Szondi utca sarkán is rövid ideig van szabad jelzés. Pedig itt egy forgalmas orvosi rendelő is van a környéken. Kíváncsiak lettünk volna, hogy mi alapján állítják be a zebrákon a szabad jelzés idejét, de lapzártánkig nem kaptunk választ sem az érintett kerületektől, sem a forgalomirányítástól.

 

A Nagykörúton visszaállították a korábbi rendszert

A budapesti Nagykörúton 2012-től a 4-es és 6-os villamosok közlekedésére programozott zöldhullámban lehetett közlekedni. Erre azért volt szükség, hogy a villamosok normális követési idővel járhassanak. Ám 2017 tavaszán a 60 másodperces zöld jelzést 90 másodpercre módosították, amitől újra rendszertelenné vált a kontinens legforgalmasabb villamosvonalának közlekedése. A tiltakozások miatt szerencsére visszaállították a villamosbarát lámparendszert, ami a gyalogosok számára is kedvező.

Ön sem ér át a zöldön? Írja meg nekünk!

Ha Önnek is meggyűlik a baja a közlekedési lámpákkal, túl kevés ideje van átjutni az út túloldalára, vagy hosszú perceket kell várnia arra, hogy elindulhasson a zebrán, küldje el a %Ripost%-nak a problémás átkelő fotóját, a helyszín feltüntetésével! A cím: [email protected]

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási orosz győzelem, megszégyenült az Egyesült Államok

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

life.hu

Lehozhatják Suhajda Szilárd holttestét a Mount Everestről

hirtv.hu

Kormányinfó - élőben a HírTV műsorán + videó

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-