Létrehozva: 2019.01.31.

Holnaptól jön az új 500 forintos, de sok minden más is változik péntektől

Február 1-jétõl kerül forgalomba az új 500-as bankó, ezzel befejezõdik a papírpénzek megújítása. A régi ötszázassal még októberig fizethetünk. De sok minden más is változik az életünkben februártól.

Ráncfelvarráson esett át a Rákóczi Ferenc képmását viselő ötszázas, holnap kerül forgalomba az új, még pirosabb és még biztonságosabb bankó, bár hivatalosan már tavaly nyár óta fizethetnénk vele. A több hónapos átfutási időre azért volt szükség, hogy a kereskedők felkészülhessenek a váltásra, és a pénzelfogadó automatákat is átállítsák. A %Ripost% kérdésére a MÁV azt válaszolta, hogy felkészítették a jegykiadó automatákat az új papírpénz elfogadására. Több étel- és italautomatát üzemeltető céget is megkérdeztünk, azt állítják, ők is átállították a berendezéseket. Az eddig használt, fakóbb színezésű bankjegyekkel október 31-ig fizethetünk, utána már csak a bankokban és a postahivatalokban válthatjuk be 3 évig. A Magyar Nemzeti Bank még húsz évig beváltja.

Holnaptól már csak a 2019-es matrica érvényes

Péntektől érvénytelenné válnak a 2018-as autópálya matricák és éves parkoló előfizetések. Aki tavalyi matricával hajt fel valamelyik sztrádára, az pótdíjazásra számíthat. Az idei díjak nem változtak, a megyei éves matricák ötezer forintba, az éves országos matrica 42980 forintba kerül. Új matricát legegyszerűbben telefonon, neten vagy benzinkúton válthatunk. Az éves parkolási előfizetéseket is meg kell újítani holnapig, a 2019-es parkolási matricákat az önkormányzatok ügyfélszolgálatán illetve parkolási cégénél lehet kérni.

Változnak a postai díjak

Holnaptól megváltoznak a küldemények súly szerinti kategóriái és emelkedik bizonyos postai szolgáltatások ára. Az 50 grammos levelek díja, valamint a 30 és 50 grammos küldemények elsőbbségi kezelése 5-5 forinttal emelkedik. Az ajánlott levél feladási ára 320 forintról 350-re emelkedik, míg a tértivevény 220-ról 240 forintra. A Magyar Posta az emelés mellett súlykategóriákat is összevon, a korábbi hét helyett csak négy lesz.

Új Babakötvény jön

Február elsején indul az új Babakötvény sorozat, ami 5,8 százalékos kamatot fizet. Az Államadósság Kezelő Központ az új, 2038/S jelű sorozatot 10 milliárd forint értékben bocsájtja ki. Az eddig kiadott sorozatok kamatozását is megemelik az 5,8 százalékra, vagyis holnaptól ennyi kamatot fizetnek a befektetésre.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen: szakított a TV2 két sztárja

origo.hu

Oroszország háborús üzenetet küldött Izraelnek és Iránnak

borsonline.hu

Kiszivárgott! Ők lehetnek a Nyerő Páros új évadának szereplői

hirtv.hu

A hídpénzbotrányról kérdezték, majd lehülyézte az újságírókat Déri Tibor + videó

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

origo.hu

Drámai a helyzet: napokon belül kirobbanhat a világháború

travelo.hu

Különleges lakóval bővült a budapesti állatkert

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

ripost.hu

„Modellnek kéne lenned, nem focistának” – Szoboszlainak csúnyán beszóltak

ripost.hu

Kiadták a riasztást: pokoli, ami erre a 4 vármegyére lesújt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-