RIPOSTER

Így készültek a magyar orvosok a sziámi ikrek szétválasztására

Az orvosok háromdimenziós nyomtatott koponyamodellen tanulmányozták a lehetőségeket és gyakorolták a nagy mûtétre- tudta meg a Ripost.
  • Szerző: Ripost

Még mindig titkolózik a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány a bangladesi sziámi ikrek végső szétválasztásának időpontjával kapcsolatosan, de azt megerősítette, hogy az ikrek és a magyar orvosok már Bangladesben vannak és minden készen áll a sorsdöntő műtétre.

A %% információi szerint a beavatkozásra egy új dakkai égési és plasztikai kórházban kerül sor.

A sziámi ikrek a testvérükkel és szüleikkel január 5-én érkeztek Magyarországra. Január 25-én kezdődött meg a második műtétsorozat, ekkor ültették be a fejük bőre, lágyrészei és a koponyacsont közé a különleges implantátumokat, amelyeket heti 1-2 beavatkozás során fokozatosan tágítottak. Összesen 44 beavatkozás történt dr. Pataki Gergely plasztikai és égési sebész vezetésével. Mindeddig példátlan mértékben sikerült növelni az ikrek fejbőre és lágyszövetei alá ültetett speciális, magyar tervezésű szövettágító rendszer térfogatát.

Ebben a legmodernebb technika is az orvosok segítségére volt. Nagy teljesítményű számítógéppel végzett elemzéssel, a CT-felvételek alapján három dimenzióban modellezték az ikrek koponyáját és 3D-s nyomtatóval ki is nyomtatták annak a makettjét. Az ikrek agyának pontos feltérképezésével derült fény arra például, hogy lehetőség van még egy érelzárásra, ami megkönnyíti a koponyák végleges szétválasztását.

„A fejüknél összenőtt sziámi ikrek halálozási aránya a műtét során 50 százalék, vagy még nagyobb" – mondta korábban a %%-nak dr. Csókay András főorvos, a Honvéd kórház idegsebészeti osztályának vezetője. A Honvéd kórházból 11 orvos és szakember utazott ki Bangladesbe, hogy segítse a szétválasztó műtétet. A legfőbb problémát nem is az összenőtt agy vagy az összecsontosodott két koponya okozza, hanem a közös erek. Ezek közül sem az artériák, hanem a közös nagy vízerek, a közös nagy elvezető vénák.

Mint arról korábban a %% beszámolt, Csókay doktor rendszeresen gyakorol elhunytakon a boncteremben, de lehetőséget adott a konkrét műtét gyakorlására a 3D-s kinyomtatott modell is. A Magyar Hírlapnak az utolsó műtét kapcsán azt mondta Csókay, hogy minden óvatosság ellenére nagy a fertőzésveszély, ezért a végső műtétre csak akkor vállalkoznak Bangladesben, ha ott átadják azt az új kórházat, ami szintén az alapítvány szakmai segítségével épül, és ahol megfelelő sterilitás biztosítható. Hangsúlyozta: egy új épület még nem rendelkezik olyan baktériumflórával, ami akár a legtisztább német vagy osztrák kórháznak is sajátja, ez pedig komoly előny.

A %% megtudta: Bangladesben július 6-án átadták a Nemzeti Plasztikai Intézetet. A Hasina Sejk kórház avatásáról a Dakkai Egyetemi Kórház orvosai számoltak be, tehát ez a feltétel is adott.

 

Imára és adományra van szükség

A mű­tét­so­ro­zat be­fe­je­zé­sé­hez, a tény­le­ges szét­vá­lasztó mű­tét­hez még nincs együtt a tel­jes összeg. A műtétsorozatot és a család ellátását kezdettől fogva a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány támogatja. A magyar orvosok ugyan térítésmentesen vállalták a munkát, de rengeteg más költség is van. A hazai adománygyűjtés mellett az alapítvány indított egy nemzetközi gyűjtőkampányt is: a népszerű GoFoundMe oldalon keresztül a világ bármely részéről adományozhatnak az emberek. Aki segíteni szeretne, küldjön sms-t a 13680-as számra, amivel 500 forintot juttat az alapítványnak.

Az utolsó műtét előtt a bangladesi orvosok közös imára hívják az embereket. Az alapítvány orvosai ugyanis hisznek abban, hogy az elvégzett tudományos munka mellett az imádság segít.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?