Létrehozva: 2018.10.22.

Így ünnepel az ország - de mi lesz nyitva és mi zárva?

Ma és holnap az egész országban megemlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharcról, rengeteg program várja az érdeklõdõket. Változik viszont a közlekedési menetrend, és a boltok sem lesznek nyitva holnap. A Ripost összegyûjtötte a leghasznosabb információkat.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója, október 23-a alkalmából Budapesten több helyszínen tartanak rendezvényt már ma is: 14 órakor a műegyetemi emlékműnél Rétvári Bence államtitkár mond beszédet, majd a résztvevők átvonulnak a hagyományos műegyetemi ünnepségre, ahol 15 órakor beszédet mond Boross Péter volt miniszterelnök. Este a Bem József téren Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tart ünnepi beszédet.

23-án reggel a hagyományos zászlófelvonással és katonai tiszteletadással kezdődik az ünnepi megemlékezés a Kossuth téren, napközben pedig ingyenesen látogatható az Országház. Délután 15 órakor a Terror Házához várják az ünneplőket, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Este a Magyar Szimfonikus Zenekar és az Anna and the Barbies ad koncertet a Millenárison.

Változnak a menetrendek

Október 23-án a BKK, és a MÁV járatai, valamint a Volán-buszok az ünnepi menetrend szerint közlekednek. A BKK-nál ma szombati menetrend, holnap, kedden vasárnapi és ünnepnapi menetrend lesz érvényben, de egész nap fog járni az M3-as metró a Lehel tér és Kőbánya-Kispest között. A MÁV-nál ma ünnepnapi, holnap pedig vasárnapi menetrend lesz érvényes, október 24-től normál munkanapi rend szerint közlekednek már a vonatok. A Volánnál ma szabadnapi, azaz szombati menetrend van érvényben, holnap a hét első munkanapját és iskolai előadási napját megelőző munkaszüneti nap szerint közlekednek a buszok. A MÁV és a Volán is azt javasolja az utasoknak, hogy a zsúfoltság elkerülése érdekében jegyüket elővételben, akár interneten keresztül vásárolják meg.

Zárva lesznek a boltok

A legnagyobb áruházak, például az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Tesco és a Spar ma a szokásos hétköznapi nyitvatartással várja a vásárlókat, de holnap zárva tartanak. Nyitva lesznek például a benzinkutak, az ügyeletes gyógyszertárak, a virágboltok, az újságosok, az édességboltok, a vendéglátó- és szórakozóhelyek és a kisebb, nonstop üzemelő boltok, illetve trafikok, ha a tulajdonos vagy családtagja áll a pult mögé. A temetők már ma is hosszabban vannak nyitva, a fővárosban például a Budapesti Temetkezési Intézet által üzemeltetett sírkertekbe reggel 7 óra és este 6 óra között lehet ellátogatni.

 

Szerdáig ingyenes a parkolás

Egészen szerda reggelig ingyenesen lehet parkolni a fővárosban, akárcsak november 1. és 4. között. November 2-át majd november 10-én szombaton dolgozzuk le, így az munkanap lesz, azaz azon a szombaton fizetős lesz a parkolás!

 

Vidéken is ünnepelnek

Az egész országban lesznek megemlékezések október 23-án, ezek közül emelünk ki néhányat.
Százhalombattán délelőtt 10 órakor kezdődik az ünnepi koszorúzás a Kopjafánál, ahol Németh Kristóf színművész lesz a közreműködő.
Nagykanizsán a Medgyaszay Házban „Rólunk beszélnek minden nyelven" címmel előadást tartanak 10 órától.
Hajdúszoboszlón városi ünnepség keretében emlékeznek a forradalomra, délután 4 órakor térzenét ad a Zichy Géza Zeneiskola fúvószenekara.
Siófokon a Könnyek kútjánál lesz koszorúzás este 6 órakor.
Debrecenben az ünnepi nosztalgiavillamos tesz egy kört az 1-es vonalon 9 órakor, megkönnyítve a kijutást a városi megemlékezésre, amely az Egyetem téren kezdődik fél tízkor.
Szombathelyen, a Kámoni Arborétumban található az ország első 1956-os emlékhelye, amit október 23-án délután 3 órakor megkoszorúznak.

 

Megússzuk az esőt ma és holnap

Úgy tűnik, nagy eső nem várható ma és holnap: átmenetileg nyugodtabb, naposabb idő jöhet, inkább csak délen lesz felhős az ég az Időkép szerint. A szél csak helyenként élénkül meg, hétfőn napközben 13-18 fok várható, de kedden még pár fokot hűl a hőmérséklet. „A számítások szerint a nemzeti ünnepünkön, október 23-án újabb hidegfront érkezhet erős széllel” – közölte az Időkép meteorológusa. Aki szabadtéri programot tervez, a biztonság kedvéért tegyen el esernyőt és figyeljen az öltözködésre is, az ilyen szeles, hűvös időben lehet ugyanis a leggyorsabban megfázni!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem atombomba volt, még csak pukkanás sem: Magyar Péteren röhögnek az interneten - itt vannak a legjobb mémek!

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

ripost.hu

Oroszlán Szonja lapos hasat villantott: „Legyen ennyi elég”

hirtv.hu

"Sírjál, majd elmegy a tejed!", reagált Magyar Péter, amikor Varga Judit kétségbeesésében sírt

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

travelo.hu

Ezek a legjobb húsvéti családi programok

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-