RIPOSTER

Itt az új víruspánik! Féltenünk kell olimpikonjainkat?

Döbbenetes képek: Rióban vegyvédelmi felszerelésben irtják a Zika-vírust terjesztő szúnyogokat, abban a stadionban, ahol majd az olimpia íjászversenyeit is rendezik. A vírus kóros kisfejûséget okoz a magzatoknál, csak Brazíliában hetente mintegy kétszáz új esetet regisztrálnak. Egészségügyi szakemberek szerint Európa is veszélyben van.
  • Szerző: F. G.

Zika-vírust azonosítottak tíz holland, három brit és egy dán férfi szervezetében, valamint Svédországban és Németországban is regisztráltak már ilyen megbetegedést - közölték szerdán az egészségügyi hatóságok. Barack Obama amerikai elnök közleményben sürgette a gyors cselekvést, az oltóanyagok és a kezelés kutatásának felgyorsítását.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggasztónak nevezte a vírus gyors terjedését és válságstábot állított fel. A WHO szakértői úgy vélik, hogy a kisfejűséggel fenyegető betegség idén 3-4 millió embert érinthet, főként Dél- és Közép-Amerikában.

A vírus Afrikából származik, először az ugandai Zika erdőben, egy majomban azonosították 1947-ben. A kórokozót az egyiptomi csípőszúnyog terjeszti, a vírus ellen egyelőre nincs védőoltás, a szúnyogcsípés ellen kellene védekezni, ami ugye, nem túl egyszerű feladat.

A vírus 4-7 napig tartó lázas kiütéseket okoz, s többnyire magától gyógyulnak a betegek, ellenben a várandós kismamák magzatait fertőzés esetén sokkal súlyosabb veszély fenyegeti.

Az Országos Epidemiológiai Központ azt ajánlja, hogy aki a vírussal érintett területekre utazik, azok az alábbi lépéseket tegyék meg:

 

  1. Használjanak szúnyogriasztó szert a gyártó utasításának megfelelően.
  2. Viseljenek hosszú ujjú inget és nadrágot, zoknit és cipőt különösen a vírust hordozó szúnyog aktív időszakában (nappal).
  3. Aludjanak, pihenjenek szúnyoghálóval ellátott vagy légkondicionált helyiségben, ennek hiányában használjanak az ágyra rögzíthető szúnyoghálót nappal is.
  4. A várandósok, az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedők, illetve kisgyermekkel utazók konzultáljanak orvosukkal, vagy utazási egészségügyi központtal indulás előtt.

 

 

A %% megkérdezte a Magyar Olimpiai Bizottság kommunikációs vezetését is arról, hogy a Rióba utazó olimpikonokat mi módon készítik fel az esetlegesen jelentkező veszélyekre. Választ későbbre ígértek.

 

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A mézeskalács-recept, amit mindenki el fog kérni
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?