RIPOSTER

Itt tankolj, ha nem akarsz sokat fizetni!

Sok mindentől függ, mennyiért adják a naftát a kutakon. Eláruljuk, hogyan válassz, hogy ne fizesd ki a gatyád egy tankolásra!

A kutak határozzák meg, mennyi az annyi. 

Persze az államnak is van beleszólása az árba, hiszen az adókat ő határozza meg. Most éppen emelik az adókat, ezért októbertől még drágábban tankolunk. Te annyit tehetsz, hogy megtervezed, melyik kúthoz kanyarodsz be. Mutatjuk, hogyan!

Ezért nem mindegy, hol tankolsz

A fő szabály az, hogy ha egy helyen sok a kút – például a belvárosban –, akkor az árak valószínűleg közel azonosak, hálózattól függetlenül. De például az Alföldön, vagy a nagyobb városok peremén, ahol sokkal kevesebb kút van, jobban emelhetnek árat a kutasok.

A legdrágábbak az autópályák melletti kutak, hiszen nagyon kevés van belőlük, és elég messze is vannak egymástól. És ha a pályán fogy el a nafta, amúgy sem tehetsz mást, mint hogy tankolsz… Előfordul, hogy a pályán akár 30 forinttal is magasabb egyetlen liter benzin vagy gázolaj ára, mint a közeli városban.

Magánkútnál vagy nagy hálózatnál?

Rossz minőségű üzemanyagot biztosan nem tankolhatsz a leglepukkantabb kúton sem – jóval olcsóbbat viszont igen! Ennek az a magyarázata, hogy nagyon szigorúan és sűrűn – akár hetente – ellenőrzik a benzin és a gázolaj minőségét minden kúton. Más kérdés, hogy a nagyobb hálózatoknál még a „sima” benzin és a „sima” dízel is jobb minőségű.

Ez nem ellentmondás!

Egyszerűen arról van szó, hogy a nagy kutak a „sima” üzemanyagba is sokszor belekevernek valami adalékanyagot, ami miatt az autó tényleg jobban megy. A kicsik meg nem – ezért is olcsóbbak.

Mennyi fogy? Június végéig– ennél frissebb adat még nincs - másfél milliárd liter benzint és gázolajat vásároltunk a magyar kutakon. Átlagosan ez 8 millió liter üzemanyagot jelent naponta. Szinte hihetetlenül nagy szám. Mégsem az, ha belegondolunk: ebbe a mennyiségbe beletartozik a tömegközlekedési buszok tankolása csakúgy, mint a honvédség fogyasztása, az összes fuvarozó kamionja és persze a számtalan személyautó megtankolása is.

És ezeket olvastad már?