Létrehozva: 2021.12.25.

Nesze neked karácsony: Szörnyű hír jött az időjárásról

Szombaton napközben helyenként hó, majd többfelé ónos eső lehet. Az utóbbi veszélye miatt szombatra első-, vasárnapra másodfokú figyelmeztetést is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat. A katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy indulás előtt tájékozódjanak a riasztásokról, útviszonyokról.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben azt írta a Meteorológiai Szolgálat, hogy szombaton napközben az északkelet felől beáramló hideg légtömeg hatására az Északi-középhegységben, az Alföld északkeleti részén havazás kezdődik, de átmeneti ónos eső, fagyott eső is eshet.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

Délután és este északon 3-8 centiméter körüli, lokálisan 10 centimétert is meghaladó hóréteg alakul ki, délután többnyire tapadó hó, estefelé fokozatosan porhó várható. Éjszaka az élénk északi szél az északkeleti megyékben hófúvást okozhat. A csapadékzóna dél felé húzódásával este az Alföldön helyenként gyenge ónos eső előfordulhat. Késő este a Dunántúl északi részén és a főváros környezetében átmeneti ónos eső után gyengébb havazás valószínű, kis mennyiségű hóval.

Szombatra az ónos eső veszélye miatt Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A havazás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben ugyancsak elsőfokú figyelmeztetés.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a vasárnap kora hajnalban a déli országrészben a hőmérséklet fagypont alá csökken, az esőt ónos eső váltja fel. Később a déli megyékben több milliméter, lokálisan (legnagyobb eséllyel a Mecsek északi lejtőin) 5 millimétert meghaladó ónos eső is hullhat.

„Az időjárási helyzetben rejlő nagy bizonytalanság miatt akár piros riasztást is kiadhatnak” – jegyezték meg.

Vasárnap délután átmenetileg csendesedhet a csapadék, majd az esti, éjszakai óráktól újabb csapadékzóna éri el a déli határt. A csapadékzóna fokozatosan észak, északkelet felé haladva több milliméter ónos esőt okozhat a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön. Hétfőre virradóan a Dunántúl nyugati felén havazás kezdődik – fejtette ki a meteorológiai szolgálat.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: nem kizárt, hogy harmadfokú, piros riasztás lesz érvényben, s ilyenkor az utak járhatatlanok, a járművek irányíthatatlanná válnak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Varga Judit sírva mondta el, hogyan kínozta Magyar Péter - videó

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-