RIPOSTER

Kicsi legyen és tartós. Ezt várják el az emberek a karácsonyfától

Minél hamarabb érdemes fát venni, mert később kisebb lesz a választék. A lucnak van igazi illata, amely igazi ünnepi hangulatot teremt a lakásban. Megkérdeztünk egy termelőt, hogy mi a helyzet idén a fákkal.
  • Szerző: Ripost

10 nappal szenteste előtt áll ki fenyőfáival Bartó Roland somogyi termelő. A csurgói fiatalember Újpalotán szeretné eladni a karácsonyfának szánt fenyőket.

Kicsi legyen és tartós, ezt várják el az emberek tőlünk, amikor karácsonyfát vesznek.

A legtöbben szeretik az utolsó pillanatra hagyni a vásárlást, de én ezt nem tanácsolom. Aki, az utolsó napokon akarja megvenni a fát, annak gyakran csalódnia kell, mert már nem talál megfelelő választékot - mondta el a %%-nak Bartó Roland.

- Ha tíz nappal karácsony előtt megvan a fánk, akkor emiatt már nem kell aggódni, ugyanakkor azt javaslom, hogy az utolsó pillanatig tartsuk hűvös helyen, és csak akkor vigyük be a szobába, ha díszíteni kezdjük. Nálunk

a három klasszikus fajta, luc-, az ezüst-, és nordmann fenyő lesz kapható,

de egyelőre nem tudom, hogy milyen áron. Persze nem kérhetek csillagászati összeget, mert ott, ahol mi kínáljuk a portékát, lakótelep van, és az embereknek nincs sok pénzük, sem helyük. A legkisebb méret, amelyet elvittek, 50 centis volt, de 3-4 méter magas fákat nálunk nem is talál a vásárló - fogalmazott a fiatalember.

A lucfenyő a legolcsóbb, de annak hullik le a leghamarabb a tűlevele, viszont ennek van igazi karácsonyi illata, ezért is szeretik annyira az emberek. Egy időben nagy divat volt földlabdás, tehát élő, gyökeres fenyőt vásárolni, de ez mára megváltozott. A lakótelepen élő családok leszoktak róla - osztotta meg velünk tapasztalatait Bartó Roland.

De mikortól lehet kapni?

Más termelők a héten még csak a nagyobb bevásárlóközpotokhoz szállítanak fenyőfákat, ők maguk pedig 12-e körül fognak kitelepülni a megszokott helyekre, ahol eddig is minden évben megtalálhattuk őket.

És az árak?

Az árak nagyjából a tavalyiakhoz idomulnak majd, nem lesz nagy különbség.

A lucfenyő 2 és 5 ezer forint körül mozog, mérettől függően. Az ezüstfenyő 5 -12 ezer, míg a drágább kategóriában a normann-, és a kolorádói fenyőnek 4 -25 ezer forint körül alakul az ára.

Persze minden árus más, és más alapján áraz. Van, ahol magasságban mérnek, van, ahol darabra megy a karácsonyfának való. Érdemes több helyen is körülnézni, mielőtt vásárolnánk.

A legkedveltebb még mindig a lucfenyő! Ezt viszik a legtöbben! Viszont sokan mégis a műfenyőre szavaznak, azzal nincs macera, és jövőre is elő lehet venni...

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?