Létrehozva: 2017.07.01.

Kiderült, miért mindig hétvégén van rossz idő

Megint szombaton érkezik a hidegfront, ma 26 fokra hûl a levegõ, és ami még rosszabb: esõ is várható. Egész héten a munkahelyünkön izzadva várjuk a hétvégét, és mikor végre volna idõ strandolni, elromlik az idõjárás! Az elõrejelzést böngészve egész júliusban ez vár ránk. A Ripost utánajárt: miért mindig pont hétvégén jön a vihar?

Az Időkép hosszú távú, 30 napos előrejelzése szomorú képet mutat: egész júliusban kizárólag hétvégén fog esni az eső, hűl le a levegő, éppen akkor, amikor mindenki a Balatonra vagy a strandra készül. Szó sincs róla, hogy csak így éreznénk: ezt mutatják az adatok is! De miért tol ki velünk így az időjárás?

Vége a kánikulának

Ma viharos széllel érkezik a hidegfront. A délelőtt folyamán jelentősebb csapadékra számíthatnak a nyugati és a középső országrészben élők, majd délután az északi területeken fordulhatnak elő záporok. Vasárnap is erős, viharos széllökések kísérhetik az élénk nyugati légmozgást. Az időjárásra való tekintettel egy héttel elhalasztják a Balaton-átúszást.

A maximum hőmérséklet várhatóan sehol nem emelkedik 30 fokig a hétvégén

- közölte a %RIPOST%-tal az Időkép meteorológusa. Ez azt jelenti, hogy most búcsút inthetünk a hétvégi strandolásnak.

Hetente cserélődnek a frontok

Bosszantó, hogy mindig hétvégén romlik el az idő. Lehet, hogy csak azért érezzük így, mert egész héten alig vártuk, hogy strandolhassunk végre? A szakemberek szerint szó sincs érzéki csalódásról! Tudományos magyarázata van, hogy miért mindig hétvégére jön a lehűlés. A légköri frontok ugyan nem tudják, mikor van szombat, de nyáron mindig hétnaponta érkeznek a Kárpát-medencébe.

Egész Közép-Európában hétnaponta van frontátvonulás

– nyilatkozta a %RIPOST%-nak az Időkép meteorológusa, Berczeli Balázs.

"Nyáron a meleg levegő hatására északra haladnak el a lehűlést hozó ciklonok. Az oldalunkon látható hosszú távú előrejelzés az elmúlt 30 év átlaga alapján készül, ebből is látható, hogy nyáron körülbelül hetente érkezik lehűlés, amit többnyire zápor, zivatar kísér. A ciklikusságot a légkörben uralkodó óriási energiák okozzák"

- mondta.

A német Meteorológiai és Klímakutató Intézet vizsgálata egy másik magyarázattal is szolgál. Szerintük azért is romlik el az időjárás, mert az ipari termelés és a közlekedés miatt hét közben annyi aeroszol kerül a levegőbe, hogy annak a koncentrációja rendszerint hétvégére éri el a kritikus mértéket, és ez eredményezi a csapadékot, ami azután lehűti a levegőt. A ciklus pedig hétfőn kezdődik előröl...

Egy ugyancsak német tanulmány arról számol be, hogy 12 év kutatási eredményei igazolják: a hétköznapok kevésbé csapadékosak, mint a hét utolsó napjai.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Oroszország hadat üzent a NATO-nak a lengyelországi atomfegyver telepítési terve miatt

origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

metropol.hu

Dárdai Pál nem maradhat! Szalai Ádám korábbi edzőjével tárgyal a Hertha

magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

magyarnemzet.hu

Guardiola megvigasztalta a Liverpoolt a Manchester City újabb kiütéses sikere után

origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-