RIPOSTER

Kiderült: rákkeltő hatású lehet az e-cigaretta is!

A Kalifornia Egyetem orvosainak új kutatása szerint az e-cigaretták is rákkeltőek lehetnek, és még a nikotinmentes e-cigaretták gőze is roncsolja a sejtek DNS-ét, ami daganatos mutációkhoz vezet.
  • Szerző: F. G.

Dr. Jessica Wrang-Rodriguez, a Kalifornia Egyetem patológus professzora vezette az e-cigaretták egészségügyi hatásait vizsgáló kutatást, és az eredményekről az Oral Oncology című tudományos folyóiratban számolt be.

A kutatást emberi sejteken végezték, és azt találták, hogy az

e-cigaretták gőzével kezelt sejtekben jóval nagyobb arányban fordult elő sejthalál és DNS-törés, mint azoknál a sejteknél, amelyek nem kaptak ebből a gőzből.

 

Kiderült, hogy a nikotint is tartalmazó termékek okozták a súlyosabb elváltozásokat, de a nikotinmentes gőz is roncsolta a sejteket.

Még nem egészen világos, hogy mi okozza a nikotinmentes e-cigarettáknál is a káros hatásokat. A tudósok szerint magában az eszközben lehetnek olyan anyagok, amik sejtelhaláshoz, DNS-töréshez vezetnek.

Már korábban is megfogalmazódott a gyanú, hogy a cigaretta gőzével rákkeltő formaldehid kerülhet a szervezetbe. Az úgynevezett e-juice-ok, amik ízesítik a gőzt, felhevítve és a tüdőbe jutva szintén karcinogén hatásúak lehetnek.

Arra most nem terjedt ki a kutatás, hogy a passzív „gőzszívókat” éri-e káros hatás.

A kutatók tanulmányukhoz hozzáfűzték, hogy a laboratóriumi eszközökkel végzett kísérletek nem feleltethetőek meg teljes mértékben az emberi szervezeteben végbemenő folyamatokkal.

 

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?