RIPOSTER

Kövér László: A V4-ek nem a probléma, hanem a megoldás

A visegrádi országok nem a problémát, hanem a megoldást jelentik Európa számára - jelentette ki az Országgyûlés elnöke a visegrádi négyek (V4) parlamenti elnökeinek találkozója és a négy parlament labdarúgócsapatának tornája alkalmából tartott csütörtöki sajtótájékoztatón, a szlovákiai Poprádon.
  • Szerző: ripost

Kövér László elmondta: a visegrádi együttműködés nem csupán működik, de mára megkerülhetetlenné is vált az európai uniós politikában. Ehhez hosszú évek kitartó, következetes munkája kellett minden érintett kormány és házelnök részéről is. Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia parlamentjeinek együttműködése hozzájárult az érintett országok kormányainak erőfeszítéseihez is.

Rámutatott: miközben a V4-es együttműködés kormányzati szinten is kiválóan működött, és remélhetőleg az EU új intézményi vezetőinek kiválasztásában is eredményes lesz,

visegrádi országoknak azt kell sugározniuk, hogy "mi nem vagyunk problémás régió". Európa problémája Nyugaton van.

Mindezt a V4-ek szeretnék nem csupán általánosságban, de konkrét kérdésekben is felmutatni - folytatta. Utóbbiakról szólva kifejtette: a kétnapos poprádi esemény első napján kollégáival egyetértettek abban, hogy közös javaslat kidolgozására törekednek, válaszul "a digitális világ kihívásaira".

Tarthatatlannak nevezte, hogy "az állami hatalmak ellenőrzése alól kibújó, ám pénzügyi értelemben azoknál is hatalmasabb cégeknek ma lehetőségük van minden kontroll nélkül, sőt az adott ország törvényeit büntetlenül kijátszva megsérteni az ott élő polgárok személyiségi jogait és beavatkozni akár az érintett tagállam belpolitikai életébe is".
    
Amíg ebben az unió passzivitást mutat, addig nem lehet alap- és emberi jogvédelemről, politikai szuverenitásról és esélyegyenlőségről beszélni.

Számos, a Baltikumtól a Balkánig terjedő tágabb térségünket érintő kérdésben a visegrádi együttműködés kiterjesztése is indokolt - vélekedett a házelnök, ezúttal is szorgalmazva az unió nyugat-balkáni bővítését, amely szavai szerint várhatóan októbertől "új lendületet vesz".

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?