Létrehozva: 2017.10.12.

Már sorszámot kell kérni a pásztói könnyező Szűz Máriához

Hívõk és hitetlenek csapnak össze: csoda vagy páralecsapódás?

A világot siratja-e Szűz Mária szobra, vagy csak a hívők adnak csodás jelentést egy fizikai jelenségnek? A vita nem új keletű, de most Magyarországon is fellángolt, amikor, mint a hívők mondják, könnyezni kezdett a pásztói templom Szűz Mária szobra. A %Ripost% a helyszínen járt, hogy kiderítse, mi történt.



A templomot hétköznap délelőtt zárva tartják. – Szombaton van a szentmise, akkor jöjjenek! – tanácsolja egy helybéli. – Olyankor mozdulni sem lehet, annyian vannak a csoda miatt! S nem csak falubeliek, sokan jönnek az ország minden részéből, de még külföldről, egészen messziről is!


Hétköznap is kinyittatják a templomot

A templom udvarán egyre többen gyülekeznek, valaki elszalad a sekrestyésért.
Ha már elutaztunk idáig, nem megyünk haza anélkül, hogy lássuk a könnyező Szűz Máriát, és elmondjunk hozzá egy imát – makacsolja meg magát az egyik látogató. Végül az érdeklődők előtt megnyitják a templomot. Húsz percet kapnak, hogy megnézzék a híressé vált kék ruhás Madonnát, és imádkozzanak hozzá.

A helybéliek kezdik megszokni, hogy nagy figyelem irányul a kis Nógrád megyei településre. Mesélik: egymást követik a csodák, több szobor is könnyezik vagy forgatja a szemét.

A lakosok egy része áhítattal fogadja, hogy éppen őket tisztelte meg a Szent Szűz, mások viszont cinikusan megjegyzik: nem kéne hajnalban nyitva hagyni a templom ajtaját, akkor nem csapódna le a pára a szobrokon…


Az egész május 13-án kezdődött.

Aznap a portugáliai Fatima-jelenések századik évfordulója alkalmából tartottak szentmisét. Mint az köztudott, Fatimában 1917-ben többször is megjelent a Szűzanya a pásztorgyerekeknek. A pásztói templomban lévő Mária-szobor aznap kezdett először könnyezni. Aztán június 25-én Pásztón a másik, szomszédos Szentlélek Templomban a Rosa Mystica szobor kezdte ontani a könnyeket, majd a mellette lévő kék Megsegítő Mária-szobor is. Ahogy ennek híre ment, kíváncsiskodók és hívők kezdtek özönleni Pásztóra, hogy a saját szemükkel lássák a jelenséget, vagy segítséget kérjenek az „életjelet adó” Szűztől.

 

Lapunk munkatársa alaposan szemügyre vette a szobrokat, és némi csillogást valóban tapasztalt a szobor szemüregében, de könnyeket nem látott. Amikor felvetjük az egyik látogatónak, hogy nem látjuk a csodát, azt válaszolja:

Igaz, most nem könnyezett a szobor, de az egyiknek duzzadt a szeme. Viszont elmúlt a náthám, amíg bent voltam

– tette hozzá, de azt nem akarta, hogy a nevét leírjuk.

 

Özönlenek Pásztóra a gyógyulni vágyók

- Sok helyről jönnek, csak ma vannak itt Békéscsabáról, Nagykanizsáról, Szegedről és Márianosztráról, de jöttek már Venezuelából is.

A legtöbben abban bíznak, hogy meggyógyulnak. Főleg daganatos betegek, ízületi vagy pszichés gondokkal küzdők és gyermekáldásra vágyók fordulnak a könnyező Szűz Máriánkhoz

– mondta a Ripost napilapnak Sidi Erzsébet. Pásztóiról azonban nem tud, akivel csodás gyógyulás történt volna. A helyiek mind csak hallottak olyanról, akivel csoda történt, de ha felvetjük, miért ilyen biztosak abban, hogy csodatévő a Szűz Máriájuk, felháborodnak.

- Már hogyne volnék biztos benne! – méltatlankodik egy asszony. - Képzeljék el, annak a szobornak, amelyik először könnyezett, most forog a szeme és kinyílt a szája, pedig korábban csukva volt. Hát mi ez, ha nem csoda?

 

Hitelesíttetni szeretnék az egyházzal

Azt tervezik, hogy minden látogatótól bekérik, mi történt vele, miután a pásztói könnyező Szűz Máriához fohászkodott, és összesítik a csodákat. Szerettük volna megkérdezni a helyi plébános véleményét is, de ő éppen Fatimában van zarándokúton, ezért nem juthattunk be a nagytemplomba, mint ahogy a zarándokok sem.

A Váci Egyházmegye azt írta: „Amit nem tudunk megmagyarázni értelemmel, amiről nincs bizonyosságunk, azt csodának nevezzük. Ezeket a tapasztalatokat az isteni, a természetfeletti világ megnyilatkozásainak tartjuk. Sajnos a legnagyobb csodákat nem vesszük észre, mert megszoktuk. Csodálkozzunk rá a búzamagra, a víz körforgására, a születésre, a hitre ébredés titkára!”

 

Sok hívőt dühít, hogy párakicsapódással magyarázzák

A szkeptikusok úgy vélik, van reális magyarázat a szobrok könnyezésére: ezek fából készültek, és a fa anyagán egy idő után apró hajszálrepedések keletkeznek. Nedves időben ezekben a repedésekben összegyűlik a pára, majd kicsapódik. Ezért is tapasztalható a jelenség inkább párás reggeleket követően, és ezért nem mindig látható.

A hívőket, gyógyulásra vágyókat azonban csak felbőszíti az efféle magyarázat. S mert hisznek a csodában, sokan el is érhetik azt, amit remélnek tőle. Végtére az eredmény a fontos...

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghalt a világbajnok német focilegenda

origo.hu

Alig takarja valami Tolvai Reni hatalmas melleit

borsonline.hu

Mi történt? Balázs Andrea nem jelent meg a Nemzeti Színházban

vg.hu

Robbanhat az orosz bomba a Baltikumban

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

hirtv.hu

Szanyi Tibor: Hosszasan tudnék arról beszélni, hogy Magyar Pétert ki és miért „csinálta” fel + videó

origo.hu

Szexképek kerültek fel az internetre Taylor Swiftről

mindmegette.hu

Így lesz csodásan dús a leander - íme az olasz trükk!

ripost.hu

„Modellnek kéne lenned, nem focistának” – Szoboszlainak csúnyán beszóltak

ripost.hu

Kollégái közölték: elhunyt a népszerű rádiós, 68 éves volt

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-