RIPOSTER

Másfélszeresére nőtt a bankkártyás csalások száma, veszélyben a pénzed

Az elveszett, ellopott bankkártyák vannak a legnagyobb veszélyben, de internetes vásárláskor is lehúzhatnak.
címkék:
  • Szerző: F. G.

Még februárban történt, hogy három férfi egy budapesti ATM-ből tizenegyszer próbált pénzt felvenni hamisított bankkártyákkal, és kétszer sikerült is nekikírta a police.hu. Aztán tovább munkálkodtak egy másik automatánál is, mígnem a rendőrök lefülelték őket, de addig már egymillió forintot sikerült lenyúlniuk.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015-ös elemzése szerint tavaly csak a 3. negyedévben mintegy 6 ezer visszaélést követtek el bankkártyákkal, az okozott kár pedig 244 millió forintra rúgott. Az esetek 90 százaléka kapcsolódott internetes vásárlásokhoz.

Elvesztett vagy ellopott kártyákkal is történnek visszaélések. Ez esetben ajánlatos minél előbb letiltani a kártyákat. Segít, ha a tranzakciókról SMS-értesítést kérünk, mert ez figyelmeztet arra, hogy valaki visszaél az adatainkkal, még akkor is, ha nálunk van a kártyánk. Ugyanis a trükkös tolvajok klónozott kártyákkal dolgoznak, melyekhez szintén hozzá lehet jutni az interneten.

Tavaly nyáron például a Budapest Bank több ügyfelének számláiról is pénzt loptak ismeretlenek, akik külföldi – indonéziai és dominikai – bankterminálokon keresztül jutottak hozzá több százezer forintos összegekhez.

Fontos az is, hogy csak ellenőrzött, megbízható internetes oldalról vásároljunk, ilyenkor a legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy a bankkártya adatainak megadását követően az eladó több pénzt is leemelhet a számlánkról.

Ezt úgy védhetjük ki, ha, internetes vásárlásra alszámlát nyitunk, limitált összeggel, vagy közbeiktatott szolgáltatóval, mondjuk PayPallal fizetünk.

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?