Létrehozva: 2019.09.30.

Megépítette legóból a budapesti járműflottát egy diák

Az új hármas metrótól a csuklós Ikarus troliig szinte az összes BKV-s járművet megépítette magának egy kistarcsai építészhallgató. A rekorder, a kétméteres A CAF-villamos 10 ezer darabból készült 180 munkaóra alatt, de az egyszerűbb járművek is többnapos munkát jelentenek Bencének. Most fejezte be az Ikarus-flottát, a következő a régi, körúti Ganz villamos lesz.

A legtöbb kisfiú álmodozik arról, hogy egyszer legyen egy saját busza, vagy villamosa. A most 21 éves, Kistarcsán élő Gerliczky Bence ezt az álmot egészen különleges módon valósította meg.

Egy teljes, élethű tömegközlekedési flottát épített magának legóból, ám nem csupán a „szokásos” tenyérnyi méretben, hanem 1-2 méteres darabokat is!

A legózást 5 éves koromban kezdtem, az első budapesti járművet 8-9 éves koromban építhettem meg. A mostani járgányaim közül az elsőt 17 évesen raktam össze. Eleinte a szokásos legófigurák méretarányában, de ma már jóval nagyobbakat építek, mert így több részlet fér rájuk. A csuklós troli például egyméteres. Pont ez a lényeg, ez a legizgalmasabb, hogy a járművek belterét is berendezem„– meséli a Ripost-nak Bence.

Bence akár napokig is elbíbelődik egy busszal vagy egy metróval. A tervezést számítógépen csinálja, utána meg kell rendelnie a különböző építőelemeket. A viszonylag egyszerűbb feladatnak bizonyuló hármas metró kocsiját csupán 50 óra alatt csinálta meg, de a nemrég Budapestre érkező alacsonypadlós CAF-villamos megépítése 180 órát vett igénybe.

„A metróval viszonylag gyorsan haladtam, mert nincsenek rajta speciális formák. De van már egy régi faros Ikarusom, egy régi BKV-csuklósom és egy csuklós trolim is. Az eddigi legnagyobb falat az új CAF-villamos volt. Kedvencem nincs, mert mindegyik különleges számomra. Viszont a következő nagy álmom is megvan már. A régi, körúti Ganz villamost szeretném megépíteni. Már megterveztem számítógépen, és úgy néz ki, hogy majdnem tízezer kockából áll majd. A kívánságlistán van egy újabb kisföldalatti is.”

A lelkes fiú az egyetemi tanulmányai mellett tervezgeti és építgeti a modelleket, ugyanis másodéves építészhallgató a Műegyetemen. Mint mondta, a barátai csodálják a hobbiját, és elmondása szerint a szülők is megbékéltek vele, pedig – a legóárakat ismerve – nem olcsó szórakozás…

A régi hármas metró több mint egyméteres és kilónál is nehezebb. Az orosz metró modelljét 30 óra alatt szerelte össze.

 

Bence legfrissebb építményei ezek az Ikarus buszok. A faros Ikarust sokan ismerhetik gyermekkorukból, de a csuklós Ikarus 180-as is már csak a nosztalgiajáratokon tűnik fel a fővárosban. A Ikarus 280-as troli viszont még ma is sok trolivonal legjellegzetesebb járműve.

A CAF villamos Bence radiátorára sem fért fel, nem csoda, hiszen majdnem 2 méter hosszú. A fiatal egyetemista 180 órán keresztül építette az alacsony padlós csodavillamos mását. 9000 megrendelt és közel 1000 saját darabból áll, és a BKK székházában is kiállították.

A vadiúj, Panda becenevű hármas metró egy méternél is hosszabb, Bence a belterét is berendezte. Ha a tetejét leszerelik a legómetrónak, a vezetőállás műszerei is jól látszódnak.

Még a belvárosban is gyakran feltűnnek a csuklós Ikarus trolik jellegzetes visító hangjukkal. A Bence által épített példány a kerti asztalra is alig fér fel.

A metróból és a HÉV-ből működő példányt is épített Bence, a legó-szabványú síneken száguldhatnak a szoba padlóján.

 

Az egyetemista álma, hogy megépítse a régen a körúton közlekedő Ganz villamosok egyikét. A számítógépen már összeállt a terv, az összeépítéséhez csaknem tízezer kockára lesz szükség.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megalázta Szoboszlai csapatát a sportvilág 17 éves szupertehetsége

origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

borsonline.hu

Fegyveres rendőrök vonultak ki reggel a Lidlhöz - le kellett zárni az üzletet

vg.hu

Nem tetszenek Brüsszelnek a magyar autópályák: eljárás indul, de a kormány sem hagyja annyiban

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

„Isten veled” - súlyos döntést hozott a Házasság első látásra szerelmespárja

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-