Létrehozva: 2017.12.02.

Mi jöhet még? Brüsszel betiltaná a gíroszt és a lángost

Magyarországon bárkit megkérdezünk, tiltakozik, hogy az Európai Unió egy tollvonással betiltaná a gíroszt (török nevén dönert), mert állítólag túl sok foszfátot tartalmaz. Felmerül a kérdés: akkor a dönernél/gírosznál jóval több foszfort tartalmazó kólát miért nem merik bántani a brüsszeli bürokraták? Ráadásul a lángos vagy a rántotthús is veszélybe kerül egy hasonló brüsszeli ötlet miatt...

Megrázta a német sajtót, hogy veszélybe került a török gyorsétel, a döner (más néven gírosz). Németországot meghódították a török döneresek, magát a dönert is Nyugat-Berlinben „találta fel” egy török bevándorló. Magyarországon először a görög gíroszosok terjedtek el, majd a pontosan ugyanezt áruló török döneresek: rengetegen megszerették az álló nyárson sülő húsból készült egyszerű ételt.

Lehet, hogy ennek most vége?

Ha nincs foszfát, nincs gírosz

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága a Zöldek és a szocialisták nyomására kezdeményezte, hogy az egészségi kockázatok miatt tiltsák meg a foszfát használatát a dönerhús-gyártásban. A baj az, hogy ha nincs foszfát, nincs gírosz: anélkül ugyanis kiszáradna és szétesne a nyársra rétegzett hús. Ha túlzásba viszik a foszfát használatát, az károsíthatja a csontokat és a vesét. De a kérdés az, mennyi a káros?

Befellegzett a lángosnak is?

Hasonlóan nagy port kavart, hogy korlátozná az EU a különböző élelmiszerek akrilamid tartalmát is. Ez az ügy szintén az Európai Parlament előtt hever, miután egy szakbizottság megszavazta. Ez a rákkeltő anyag főként azokban a termékekben található meg, amiket magas hőfokon sütnek ki bő olajban. Magyarországon az egyik ilyen népszerű étel a lángos. Az EU-s irányelv szerint (amit a tagországoknak várhatóan 2018 tavaszától kell alkalmazniuk), a lehetséges legalacsonyabb szintre kell csökkenteni az akrilamid bevitelét, ami 120 fok feletti sütéskor keletkezik.

A lángost minél forróbb, 180, akár 200 fokos, bő olajban kell hirtelen kisütni. Ennek oka, hogy így érhetjük el, hogy a tészta kérget kapjon és ne tudjon a belsejébe felszívódni a zsiradék. Ha ennél alacsonyabb, hidegebb olajba tesszük a tésztát, lassabban készül el a lángos és megszívja magát, tocsogni fog

- nyilatkozta a %RIPOST%-nak Tatai Róbert, a TV2 Séfek séfe első szériájának győztese. Így ha életbe lép a brüsszeli irányelv, az alapanyagok módosítása miatt megváltozhat a lángos íze!

Semmit nem lehet majd olajban kisütni?

A magyarok és a külföldiek kedvence a lángos, de ne feledkezzünk meg több más, ugyancsak bő olajban kisütött ételről, édességről. Az EU-s irányelv ugyanis minden olyan termékre vonatkozik, amit 120 foknál forróbb olajban kell kisütni. Ilyen a rántott hús, a fasírozott, de a rántott gomba és a rántott karfiol, vagy a fánk, a köretek közül pedig a sült krumpli.

Joggal teszi fel mindenki a kérdéseket: mi lesz ezekkel az ételekkel? Betiltják? Kevesebb ideig lehet majd sütni? Változtatni kell az alapanyagokon, amik az akrilamidért felelősek? És hogyan ellenőrzik majd mindezt? Konkrét válaszok egyelőre nincsenek, csak újabb és újabb ötletek...

További részletek az új EU-s irányelvekkel kapcsolatban a %RIPOST% szombati számában olvashatók!

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Manchester United szerződést adott Jürgen Kloppnak

origo.hu

Kiderült, hogy mikor térhet vissza az Uber Budapestre

borsonline.hu

Házasság első látásra: egyetlen páros döntött az együtt maradás mellett

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

vg.hu

A cégek kényszerértékesítéséről kérdezte Svájc elnöke Orbán Viktort Budapesten

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

mindmegette.hu

Itt a Lidl nagy dobása: ilyen még nem volt egyik hazai boltban sem!

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Meglepő döntést hozott Kis Grófo testvére a szolnoki luxusházzal kapcsolatban

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor tudhat valamit, már Puzsér is a tenyeréből eszik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-