Létrehozva: 2019.02.27.

Most kiderült: Itt őrzi a receptet a világbajnok magyar csilikirály

Sörös-mangós magyar csiliszósz lett a világ legjobbja. Ráadásul olyan, amiben kézmûves magyar sör is van! Újabb díjat zsebelt be a Nagymaroson élõ Nagy Gábor: a GaBko sörös-mangós csiliszószát a világ legjobbjának választották az amerikai megmérettetésen, és nem csak a kategóriáját nyerte meg, hanem ez lett az abszolút gyõztes is! A kétgyermekes édesapával a Ripost exkluzív interjút készített, meg is kóstoltuk a díjnyertes csípõs szószt!

Szerző Ripost

- Nem az első díjat hozta el a szószaival, korábban már a Ripost-ban is bemutattunk, amikor a magyaros fűszerezésű tequilás jalapenho lett világelső. Sokat kísérletezik?

- Tíz-tizenegy termékem állandó, de mindig motoszkál a fejemben új recept. Ez a mangós-sörös szósz is így született: a zip’s magyar kézműves sörfőzde készített egy házi sört, amit felhasználtam az új szószhoz, majd ők előállították a párját, a mangós-chilis pale ale savanykás sört, amiben az én csiliszószom van. Így dolgoztunk össze, így jelenik meg a sör és a csiliszósz mindkét termékben.

- Avassuk be egy kicsit az olvasókat a receptúrába: a mangón, a sörön és a habanero paprikán kívül mi teszi még különlegessé ezt a szószt?

- Van benne még komló, ami az édes-savanyú-csípős hármast kicsit fanyarrá teszi. Ez visszafogottan csíp, a hamburgerek mellett akár szendvicsre kenve is nagyon finom, de mártogatósnak is használhatják a bátrabbak. A pörköltön és a húslevesen kívül igazából mindenhez passzol, rendkívül sokoldalúan felhasználható.

- Csípős szószból elég sokféle van már a hazai piacon, kezdve a magyarok kedvencével, az Erős Pistával. A díjnyertes termék miben más, mitől egyedi?

- Olyan csiliszósz, ami sörrel készül, nincs még egy nálunk, tudomásom szerint ez az első. Másrészt mindig próbálok olyan termékeket készíteni, amik valamiben különbözőek a többitől, de nem specifikusak, azaz nem csak egyfajta ételhez lehet használni. Szerintem ez az, ami a kinti bírákat is meggyőzte.

- Hogyan kell elképzelni egy ilyen versenyt?

- Tavaly a mézes whiskey-s szószom lett aranyérmes, a klasszikus Hot pepper pedig ezüstérmet hozott. Idén olyan szószokat neveztem be, amelyek korábban még nem vettek részt ezen a versenyen. Egyszerűen feladtam postán a termékeimet, kint pedig vakteszten estek át: nézték az illatot, a színt, az állagot, az összetevőket és az együttes hatást, de nagyon fontos volt a felhasználhatósága is. Hát, így lett ez kategóriagyőztes és a verseny összesített legjobbja is. A díjat még nem tudtam kézbe venni, hamarosan postázzák.

- Pénzjutalom?

- Nincs. Eszmei érték van, és a hatalmas segítség a marketingben, hogy sok helyen ismerik meg a világon a termékeimet. Ez nekem az egyik legnagyobb elismerés. A szakmai siker mellett pedig a család, a barátok és a vásárlók véleménye is számít, egy új szósz első rostája mindig a barátaim, az ő véleményük formálja, alakítja a terméket, ami végül szép lassan kiforrja magát és palackokba kerül.

- Meg lehet élni abból, ha az ember csípős szószokat csinál otthon? Azt gondolnánk, elég egy kert, egy konyha és pár eszköz, aztán veszik, mint a cukrot…

- Ez nem ilyen egyszerű, sőt. Sokan azt hiszik, ha dupla annyit termesztenek és állítanak elő, akkor dupla annyi pénzük van. Hát nem. Én a feleségem segítségével magam dolgozom, a palánták nevelésétől kezdve, a szüretelésen, készítésen, csomagoláson át mindent mi csinálunk a feleségemmel. A kislányom és a fiam néha besegít, de ez még mindig egyemberes vállalkozás, amit egész évben csinálok. Ne gondolja senki, hogy ebből pénzeső lesz. Én szeretetből és szívből csinálom, amit szeretek, ez volt évek óta az álmom. A feleségem egyre többet tud segíteni, de ő emellett még dolgozik is napközben, tanítónő.

- Gondolom, akkor ennyit a nyári szünetről...

- Hát a suli végétől a tanévnyitóig tud beszállni, aztán pont, amikor a nagy roham van, neki vissza kell mennie tanítani, de év közben is rengeteget segít. Egyedül a december-január a nyugisabb, de pont akkor vannak a vásárok is, úgyhogy arra készülünk. A gyerekek is segítenek ebben-abban, a zárókupakot teszik rá az üvegekre, de van, hogy matricáznak is. Ez nem gyár, ez tényleg kétkezi munka a magok elültetésétől egészen az eladásig.

- Semmi nyolcórás meló, csak ez?

- Korábban egész jó pozícióban dolgoztam a MÁV-nál közbeszerzési szakértőként, a stabil munkát és fizetést adtam fel, hogy csak a chilikkel foglalkozhassak. A mai napig kérdezik, hogy mikor megyek vissza, mikor felmondtam, ajánlottak magasabb fizetést is, de maradok a kézműves csípős szószoknál. Megtaláltak már befektetők, hívtak már tévéműsorba is, hogy bemutassam a kisvállalkozásomat, de nem adom el magam. Csak így, őszintén, a két kezemmel lehet olyan termékeket előállítani, amik miatt visszajárnak hozzám a vásárlók és a szakma is elismer.

- A nagy feltalálók akár széfben is képesek voltak őrizni a titkukat. Ön hol tartja a díjnyertes szósz receptúráját?

- A fejemben. Nem írom le, megjegyzek mindent. Sokan kérik, hogy egy-egy termékem pontos receptjét áruljam el, de ez az én titkom marad. Az alapanyagokat el lehet olvasni a címkén, a többi már művészet.

Gabko szószai azért is különlegesek, mert teljes mértékben chiliből készülnek, vagyis a – csípős ízért felelős - kapszaicin kivonatot is hanyagolja, amit sok más csípős szószba viszont beletesznek a gyártók és a termelők.

Csilinagyhatalom lett Magyarország

Óriási elismerést söpörhetett be még 2017. decemberében egy amerikai világversenyen Diczkó László. A kabai csilipaprika-termelő két első helyet, két második díjat és egy különdíjat is elhódított csiliszószaival. Az eredetileg gépész végzettségű férfi a feleségével vitt családi vállalkozásban tízezer tő csilipaprikát nevel.

Diczkó László termékei 15 ország versenyében végeztek a legjobbak között.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Vízhordó melltartó, öngyújtós parfüm, és a nagymellű felszolgálók légitársasága - ez mind igaz

borsonline.hu

Nagyon aggódnak a rajongók Zimány Linda miatt - most szúrták ki a testén

vg.hu

Belefojtották a szót Orbán Viktorba Brüsszelben: tele vannak a belga lapok a botránnyal – de fordulat jöhet az ügyben

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

origo.hu

Felismerhetetlen lett a Született feleségek egyik legszexibb színésznője

mindmegette.hu

Hosszú Katinka döntése végleges, szomorú hírt közölt

ripost.hu

Ez a három csillagjegy forró szerető 50 év felett is

ripost.hu

Kollégái közölték: elhunyt a népszerű rádiós, 68 éves volt

ripost.hu

„Modellnek kéne lenned, nem focistának” – Szoboszlainak csúnyán beszóltak

ripost.hu

Sokan lemondanak róla, Hosszú Katinka így juthat ki az olimpiára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-