RIPOSTER

Novák Katalin: A babaváró hitel máris sikeres

Zökkenőmentesen indult hétfőn a családvédelmi akcióterv, az új családtámogatások iránt már most nagy az érdeklődés - mondta Novák Katalin Budapesten.
  • Szerző: ripost

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden Budpesten, sajtótájékoztatón közölte, hogy már az első napon, hétfőn sokan keresték fel a kormányablakokat, a járási hivatalokat és az államkincstárat a támogatások igénybevételéhez szükséges igazolások beszerzése miatt.

Novák Katalin azt is bejelentette, hogy már megkötötték az első szerződéseket a babaváró támogatásról.

Ugyancsak sajtótájékoztatón számolt be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a július 1.-jétől igénybe vehető úgynevezett falusi csok-ról.

Gyopáros Alpár emlékeztetett: a július 1-jével hatályba lépett kistelepülési otthonteremtési támogatás

csaknem 2500 magyarországi kistelepülésen elérhető használt lakás vagy ház vásárlásához, korszerűsítéséhez, valamint meglévő lakás vagy ház bővítéséhez, korszerűsítéséhez.

A vissza nem térítendő támogatás összege három- vagy többgyermekes családok esetén ingatlanvásárlás és korszerűsítéshez maximum 10 millió, meglévő ingatlan felújításához legfeljebb 5 millió forint.

A falusi csok rendszerében a vissza nem térítendő támogatáson felül állami kamattámogatású hitelt is felvehetnek a családok. Vásárlás és korszerűsítés, illetve bővítés esetében két gyermeknél 10 millió forintot, három vagy több gyermeknél 15 millió forintot igényelhetnek, meglévő ingatlan korszerűsítésére, bővítésére pedig az összegek fele, vagyis 5 millió, illetve 7,5 millió forint vehető fel.

Gyopáros Alpár megjegyezte: a falusi csok - akárcsak az általános csok - felvételéhez nem szükséges önerő. Aki korábban igénybe vett már valamilyen lakhatási támogatást, az is felveheti a falusi csokot.

Aki korábban csokból vásárolt ingatlant, és most egy kistelepülésen szeretne megtelepedni, annak a korábbi támogatást vissza kell fizetnie és ezután veheti igénybe az új, magasabb támogatási összeget. Aki pedig szocpol támogatást kapott korábban, az a két támogatás közti különbözet felvételére jogosult.
   

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?