RIPOSTER

Novák Katalin: A csok gyermekvállalásra ösztönöz

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) ösztönző hatással van a gyermekvállalásra - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.
  • Szerző: MTI

Novák Katalin azt mondta, indulása óta

több mint százezer család igényelte a csok-ot, és több mint ötvenezer gyermek születését vállalták a támogatás felvételekor.

A családok előszeretettel választják ezt a támogatást lehetőségként, ha új otthonba költöznének vagy gyermekvállalás előtt állnak. Ez azt mutatja, hogy a csok valódi segítséget tud nyújtani a családoknak.

Kitért arra is, július 1-jén hatályba lép a családvédelmi akcióterv négy pontja: bővül az otthonteremtési program, és a gyerekek születése esetén kérhető hitelelengedés, valamint elindul a babaváró támogatás és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása.

A Kossuth rádióban az államtitkár beszélt a január 1-jétől igénybe vehető úgynevezett nagyszülői gyedről is. Fontos tudnivalóként említette, hogy az a nagymama vagy nagypapa, aki él ezzel a lehetőséggel, a jelenlegi gyedtől eltérően a gyermekmegőrzés mellett nem vállalhat munkát.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?