Létrehozva: 2021.07.19.

Győztek a lakók Óbudán: Mégsem építik be az utolsó nagy parkot a Rómain

Semmibe vették a helyieket, beépítették volna az utolsó nagy Római-parti parkot is – de végül, valószínűleg a lakossági tiltakozás hatására, elálltak a tervtől. A helyieket még nem tájékoztatták erről, csak lapunknak árulta el egy kérdésre válaszul a III. kerületi önkormányzat.

Mégsem lesz beépítve Óbuda legnagyobb egybefüggő zöldterületének egy része – tudta meg a Metropol.

Fotó: Nagy Zoltán

A Vitorla utca és a Nánási út találkozásánál lévő nagy zöldterület „kereskedelmi hasznosítására” pályázatot írt ki a III. kerület. Óbuda-Békásmegyer vezetése annak ellenére hirdette meg a pályázatot, hogy a helyiek egyöntetűen elutasították a tervet az erre szervezett lakossági fórumon. Korábban az óbudai civilek is megmozdultak, hogy megmentsék a Római part 6000 négyzetméteres fás parkját.

Fotó: Nagy Zoltán

Az átalakítás a terület egy részére vonatkozott volna, amelyet közfunkciót is ellátó, kereskedelmi üzlet célra adtak volna bérbe. Az elképzelésből mégsem lesz semmi, vélhetően azért, mert nem jelentkezett rá pályázó. Lapzártánkig ugyanis csak a Metropolt tájékoztatta az önkormányzat a felhívás eredménytelenné nyilvánításának tényéről. Arról sem a testület, sem a lakosság nem tudott.

Lapunk kérdéseire, miszezrint a terület mekkora részét adnák át kereskedelmi üzlet és parkolók részére, csak annyit válaszoltak, hogy „A terület semekkora részét. A pályázat eredménytelenné lett nyilvánítva. Az önkormányzat nem írja ki újra.”

Fotó: Nagy Zoltán

A helyiek tíz vérszilvafát ültettek tiltakozásként

Kiss László III. kerületi polgármester „A Római kapuja” néven májusban írta ki a pályázatot a Nánási és Vitorla utca sarkánál lévő zöldterület beépítésének tervére.

A helyi civilek tiltakozásba kezdtek, és tíz vérszilvafát ültettek a területen, illetve petíciót indítottak. – Ezzel párhuzamosan felajánlottuk, hogy ezt a területet a Rómaifürdő Sportegyesülettel közösen örökbe fogadnánk. Ez azt jelenti, hogy a jövőben vállalnánk a helyszín gondozását és karbantartását is. De a környéken élők is szívesen vállalták volna mindezt – árulta el Gyepes Ádám önkormányzati képviselő, aki egyben a Rómaifürdő Sportegyesület vezető edzője is.

Már van egy Római-partunk, minek kellene másik?

Bús Balázs volt polgármester, a Fidesz önkormányzati képviselője úgy látja, hogy a Római-part egész Budapest legkedveltebb kikapcsolódóhelye, így nincs szükség hasonlóra még kicsiben sem. A kérdéses zöldterület jóformán az egyetlen, ahol még valamilyen közösségi funkció létrejöhetne. Ezért meg kell őrizni továbbra is zöld parkként – mondja.

Pont azért vették meg, hogy park maradjon

A füves, fás terület Tarlós István polgármestersége idején külföldi magántulajdonban volt. Az önkormányzat 15 éve vásárolta fel az ingatlant éppen amiatt, hogy megtartsák a zöld funkciót. Az egyik nagy német élelmiszer üzletlánc szupermarketet szeretett volna építeni a helyszínre, de az önkormányzat akkor ezt megakadályozta, megtartva azt parkos, zöldterületnek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

metropol.hu

„Már most jobb Dibusz Dénesnél” - Marco Rossi törheti a fejét a kapusposzton

magyarnemzet.hu

Kitörhet a harmadik világháború Zelenszkij kérésére? + videó

ripost.hu

Oroszországban élhet az OBI tulajdonosa, aki 6 éve tűnt el rejtélyes körülmények között

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Ide hallgass, te Magyar Péter!

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

travelo.hu

Tengerimádók figyelmébe: Íme, Európa 25 legjobb tengerparti strandja

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

A markáns lehűlés csak a kezdet volt: még rosszabb, ami jön!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-