RIPOSTER

Olasz civil szervezet mentőhajójának kapitányát vádolják embercsempészettel

Az illegális bevándorlás elősegítése miatt indított vizsgálatot a szicíliai Trapani ügyészsége a Save the Children civil szervezet egyik földközi-tengeri mentőhajójának kapitányával szemben.
  • Szerző: Ripost

 Vizsgálatot indított az olasz ügyészség a Marco Amato a Save the Children Vos Hestia nevű mentőhajójának kapitánya ellen, szerintük ugyanis  "minden egyes művelettel, amely a tengeren nem a migránsok mentését szolgálta, hanem kizárólag az embercsempészeknek kedvezett, az illegális bevándorlást pártolta".

A férfit feljelentették, miután az NGO-mentőhajó líbiai vizeken emelte fedélzetre a migránscsoportokat, amelyeket egyenesen az embercsempészektől vett át. Az NGO nem süllyesztette el a migránsokat szállító csempészhajókat, miután a hajó fedélzetére vette róluk az embereket. A kapitány

azt is megtiltotta a legénységnek, hogy a hatóságoknak esetleges információkat szolgáltassanak az embercsempész-szervezetekről vagy a migránsokról.

Az olasz ügyészség augusztus elején hasonló gyanú miatt foglalta le a Jugend Rettet nevű német segélyszervezet Juventa nevű mentőhajóját, amely továbbra is a szicíliai város kikötőjében áll. Szerintük, a róluk készült fotók, amiken a Juventa mentőcsónakjai és az embercsempészek csónakjai találkoznak, hamisak, és ugyanaz  juttatta el az olasz ügyészségnek, aki a Save the Children mentőhajóján szolgált, és aki olasz szélsőjobboldali csoportokhoz áll közel.

És ezeket olvastad már?